Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  25.07.2018 16:34:30

Summary: General Motors už doplácí na vyšší ceny hliníku a oceli

Dnešní odpoledne nepřeje automobilovému sektoru. Poté, co dopoledne přeletěla médii zpráva o skonání jedné z ikon automobilového průmyslu Sergia Marchionneho, dokonaly černou středu pro světové automobilky snížené výhledy od Fiatu a GM.

General Motors: 2Q18

Přestože americká automobilová jednička GM ještě stačila překonat tržní odhady na úrovni EPS díky daňové reformě (1,81 USD vs 1,79 USD), jádrovým operacím se to již nepovedlo. Navíc došlo na snížení výhledu napříč výsledovkou. Na vině jsou měnové vlivy (silnější dolar) a vyšší ceny komoditních výrobních vstupů (na nichž se již podepisují zavedená cla na hliník a ocel).

Provozní zisk v Severní Americe (2,7 mld. USD vs konsenzus na úrovni 3,1 mld. USD) utrpěl ve 2Q18 pod tíhou méně příznivého produktového mixu (menší podíl pickupů s vyšší marží) a vyšších nákladů, v zahraničí zase vstoupily do hry měnové vlivy (především slábnoucí měny Latinské Ameriky). Provozní marže klesla na 9,4 % oproti očekávaným 11,4 %. Hotovost na účtech automobilové divize tudíž nepřesáhla 16 mld. USD (cca -2 mld. USD oproti cíli).

Výhled pro celoroční EPS klesl na 5,8-6,2 USD (původně 6,3-6,6 USD), pro FCF na 4 mld. USD (původně 5,2 mld. USD).

Akcie reagují poklesem o 6 %. Nákladové tlaky jsou obzvláště nepříjemné vzhledem k blízkosti vrcholu automobilového cyklu. Americký automobilový trh se na vrchol podíval již před cca třemi lety. Od té doby kolem něho osciluje, v poslední době však už v čím dál tím větší míře kvůli citelným cenovým pobídkám pro distribuční síť.

Fiat Chrysler: 2Q18

Americko-italský koncern trápí kromě smrti dlouholetého CEO Marchionneho i sázka na čínský automobilový trh. Dlouhodobý cíl pro zdvojnásobení zisku do roku 2023 totiž záleží do velké míry na úspěchu Jeepu na největším automobilovém trhu světa. 2Q18 zatím tyto ambice spíše chladí. Tržby na asijských trzích v 2Q18 meziročně klesly, a to i přes představení modelu Jeep Grand Commander, který byl šitý na míru právě čínským zákazníkům. Asijská divize ve výsledku zaknihovala 98 mil. EUR ztrátu. Obdobně si vedlo i Maserati.

Výhled pro celoroční tržby klesl na 115-118 mld. EUR z původních 125 mld. EUR. Provozní zisk by se měl pohybovat v intervalu 7,5-8 mld. EUR oproti původním 8,7 mld. EUR. Čistá hotovost, jeden z klíčových pilířů investiční teze, by měla končit letošek na metě 3 mld. EUR, přičemž dříve se počítalo se 4 mld. EUR.

Akcie reagují 11% propadem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688