TNBiz (TN.cz)
24.07.2018 06:29:13

Zatmění měsíce: Co nás v pátek čeká minutu po minutě?

Už v pátek večer se Měsíc v úplňku ponoří na 1 hodinu a 43 minut do zemského stínu a získá zvláštní oranžové až rudé zabarvení. Za příznivého počasí se tak můžete těšit na nejdelší zatmění Měsíce v tomto století. Přečtěte si, kdy přesně byste měli zvednout hlavu k obloze, aby vám nic neuteklo.

Něco podobného zažije znovu až příští generace. Případ nadcházejícího zatmění Měsíce je velice vzácný. Naposledy jsme sice takové zatmění mohli pozorovat v červnu 2011, kdy fáze úplného zatmění trvala hodinu a 40 minut, na to další si ale budeme muset počkat až do 9. června 2123, kdy bude trvat hodinu a 46 minut.

 

Kdy nastane zatmění v Česku?

Úkaz bude podle českého Astronomického ústavu z Česka pozorovatelný především v pátek 27. července v pozdních večerních a nočních hodinách. "Hned po soumraku se objeví již potmavlý úplněk nízko nad jihovýchodním obzorem. V té době již bude ponořen levým dolním okrajem asi 35 procenty svého průměru v zemském stínu. Úplné zatmění začíná ve 21:30 a Měsíc najdeme asi 5,5° nad jihovýchodním obzorem," vysvětluje mluvčí Astronomického ústavu Pavel Suchan.

 

 

Na obzoru pod Měsícem bude v té době vycházet jasný Mars. Tehdy bude ještě obloha světlá pokročilým soumrakem, nicméně v průběhu úplného zatmění postupně nastane noc.

 

"Středem zemského stínu Měsíc projde ve 22:22 při výšce 11,3° nad obzorem. Úplné zatmění končí ve 23:13 až 16° nad obzorem. Další hodinu pak Měsíc bude vystupovat ze zemského stínu. Ještě asi 10 minut po skončení fáze částečného zatmění bude možné sledovat slábnoucí ztmavnutí západního okraje Měsíce v zemském polostínu," dodává Suchan.

 

Zatmění Měsíce ale nebude to jediné, co bude v pátek na obloze zajímavé. Mars bude v tento den dosahovat maximální hvězdné velikosti. Mimořádně jasný Mars bude jen necelých 6° jižně od zrudlého Měsíce.

 

Na obloze najdeme také planetu Saturn nízko nad jižním obzorem ve Střelci, jasný Jupiter ve Vahách a na jihozápadním obzoru v první polovině úkazu i velmi jasnou Venuši. Mezi Saturnem a Jupiterem bude zářit rudá hvězda Antares v souhvězdí Štíra a za úplného zatmění nebude problém mimo města spatřit Mléčnou dráhu táhnoucí se vysoko nad obzorem od jihu k severovýchodu. Úkaz se tedy rozhodně vyplatí fotit!

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty