TNBiz (TN.cz)
23.07.2018 11:36:07

Japonsko zasáhla vedra. Bylo přes 41 °C, zemřelo 44 lidí

Japonsko se v těchto dnech potýká s nebývale vysokými teplotami. V pondělí naměřili na předměstí Tokia 41,1 °C. Vedra si už od začátku měsíce vyžádala přes 40 lidských životů. Meteorologové očekávají v následujících dnech jen mírné zlepšení a teploty by se nadále měly pohybovat nad 35 °C.

Podle meteorologů mohou za neobvykle vysoká vedra v Japonsku dvě oblasti vysokého tlaku vzduchu, které se nad ostrovy zdržují. Teploty jsou díky nim až 12 stupňů nad dlouhodobým průměrem pro toto roční období. Na předměstí Tokia naměřili v pondělí 41,1 °C, v samotné metropoli to bylo "jen" 39 °C.

Podle televize CNN vedra od 9. července zabila 44 lidí. Jen tuto sobotu mělo počasí 11 obětí. Kromě severu ostrova Hokkaidó předpovídají japonští meteorologové, že teploty ve zbytku země zůstanou nad 35 °C. To s sebou nese velká zdravotní rizika.

Meteorologové proto nabádají lidi, aby hodně pili, vyhýbali se přímému slunečnímu svitu a využívali klimatizaci. To ale bude problém. Japonci na takto vysoké teploty nejsou zvyklí, a proto většina veřejných budov klimatizací vůbec vybavena není. Podle CNN má klimatizaci jen 42 % základních a středních škol.

Vlny veder mohou mít mnohem více obětí, než udávají oficiální čísla. "Starší lidé trpí nemocemi, kupříkladu astmatem nebo srdečními obtížemi, jejich zdravotní stav se bude kvůli počasí zhoršovat," varoval odborník webu AccuWeather Joel Myers.

Myers upozornil, že vlna veder si může vyžádat stovky životů. Kromě starších lidí jsou ohroženi třeba také řidiči, protože v horkém počasí jsou šoféři více nepozorní.

Podle agentury Reuters je mezi oběťmi šílených veder i žák základní školy, který zkolaboval na školním výletě v parku po asi 20 minutách chůze.

V historickém městě Kyotu museli kvůli vedrům zrušit tradiční festival. Po sedm dní v kuse teploty neklesly pod 38 °C. Média upozorňují také na to, že za dva roky má Tokio hostit olympijské hry. Soutěžit v takovýchto teplotách by bylo pro sportovce utrpení a hry by byly nebezpečné jak pro sportovce, tak pro diváky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty