kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Investice  |  21.07.2018 21:50:53

Sdílená ekonomika s využitím blockchainu v podobě nové aplikace HiDone

Sdílená ekonomika je v posledních letech poměrně hodně diskutovaným tématem. Známé jsou zejména projekty Airbnb a Uber, které mají celosvětový rozměr. Jejich zasazení do online prostředí nahrává rychlé dostupnosti nabízených služeb ubytování a dopravy za příznivější ceny než u běžných ubytovatelů a dopravců. To je umožněno i díky jejich mobilním aplikacím, které lze snadno obsluhovat odkudkoliv, kde je internetový signál.

O něco podobného se snaží i projekt Hidone, za kterým stojí skupina polských nadšenců. Primárně se jedná o mobilní aplikaci, která s využitím technologie blockchainu a tokenizace má ambici spojit na jedné straně osoby nabízející různé sl4užby od úklidu, drobných oprav, hlídání dětí až třeba po IT podporu a na druhé straně potenciální zákazníky.

Přidaná hodnota HiDone

Své služby mohou takto nabídnout třeba studenti, matky na mateřské dovolené, důchodci nebo i pracující lidé, kteří mají čas a chuť se věnovat dalším činnostem. Jejich zákazníci pak mohou právě pomocí aplikace vyhledat ve svém blízkém okolí nejvhodnější adepty a zpětně jejich činnost ohodnotit. Tím by měla být zajištěna větší flexibilita a snížen čas potřebný na vykonání práce.

Podobné projekty již existují, většinou ale nemají svou vlastní mobilní aplikaci a jedná se převážně o služby prováděné z domova jako například překlady, přepisování, úprava grafiky apod. Hidone by poskytování mikroslužeb mohl posunout o úroveň výš.

Zapojení blockchainu

K tomu chce využít i populární technologie blockchainu a vlastního tokenu postaveného na ERC20 standardu. Blockchain by měl mít dle ředitele HiDone, Rafala Baranowskiho, tři základní funkce. Ten je pro Kryptomonitor shrnul takto:

  • Ukládání informací o všech poskytnutých službách.
  • Alternativní možnost placení. Obecně bude možné za služby platit ve fiat měně, vybraných kryptoměnách a nebo nativním tokenem HiDone. Třetí možnost by měla být preferovaným způsobem, HiDone zde totiž plánuje neúčtovat žádné poplatky a ceny nabízených služeb by měly být obecně nižší. Kvalita nabízených služeb by pak měla být průběžně vylepšována systémem bonusů v podobě tokenů pro nejlepší pracovníky.
  • Chytré kontrakty by pak měly umožnit fungování síti místních „ověřovatelů“, kteří by byli zodpovědní jednak za nábor nových poskytovatelů služeb a za ověřování kvality odvedené práce.

V současnosti je aplikace ve fázi testování a ostrý start plánují její tvůrci na konci léta. Nejdříve se chtějí zaměřit na polský trh a později proniknout do sousedních zemí, tedy i České republiky. Ambiciózně pak zní záměr uspět i na asijských trzích.

ICO a zalistování tokenů na burzách

HiDone plánuje nabídnout své tokeny v rámci ICO. Zatím není znám přesný časový harmonogram, zástupci společnosti se však snaží také o podporu movitějších zájemců mimo ICO. „Hledáme také investory z oblasti venture kapitálu a soukromé investory. Zájem z jejich strany o náš projekt evidujeme. Podobná situace je i u ICO, kde stále probíhá mnoho jednání“, uvedl pro Kryptomonitor Rafal Baranowski.

Společnost, která se představila i na letošní Blockchain & Bitcoin Conference v Praze,  pak chce tokeny nechat zalistovat také na kryptoburzách a umožnit tak jejich obchodování. Zda se svou aplikací HiDone uspěje, uvidíme již tento rok. Poskytování služeb tohoto charakteru není zákony mnoha zemí jednoznačně regulováno a zde může do budoucna nastat problém, pakliže by aplikace musela v některých zemích splňovat nové podmínky. To je však pro HiDone hudba budoucnosti, nyní se plně soustředí na finalizaci mobilní aplikace a její uvedení na polský trh.

The post Sdílená ekonomika s využitím blockchainu v podobě nové aplikace HiDone appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688