Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.07.2018 15:32:14

Hodí Fed trhům „válečný“ záchranný kruh?


Fed během prvního pololetí posouval svá prohlášení směrem k jestřábímu vidění dalšího vývoje. Jenže podle investora a ekonoma Gavyna Daviese nyní nabírá na síle „úplně nový ekonomický šok“. Tím není nic jiného než obchodní politika americké vlády, která se rozhodla zvyšovat cla na čínské dovozy. Původně se zdálo, že jde jen o obchodní spor, který bude mít na ekonomiku zanedbatelný dopad. Nyní ale podle Daviese dochází k výrazně změně, kterou by neměl ignorovat ani Fed.

„Lidé z Fedu jsou zatím jen na začátku analýzy konkrétních dopadů nových problémů, z nichž má část pouze rétorickou povahu, tudíž je těžké je modelovat. Pravděpodobný dopad nových tarifů by měl přidat asi 0,5 – 1 procentní bod k inflaci, a to se nacházíme v době, kdy se inflace již pohybuje nad cílem Fedu. Obchodní válka by pak také mohla snížit růst reálného produktu a to by zase od Fedu vyžadovalo opačnou reakci než utahování,“ píše Davies. A poukazuje i na další faktory:

Nezaměstnanost se v americké ekonomice pohybuje pod svou přirozenou mírou, k tomu získává na síle fiskální stimulace. Někteří zástupci Fedu by se tak mohli přiklonit k jestřábímu vnímání celé situace, ale „pravděpodobně nepůjde o dominantní jev“. Naopak, alespoň zpočátku bude podle investora převažovat hrdliččí přístup. Fed by tak mohl vnímat zavedení cel jako negativní nabídkový šok, který bude doprovázet pokles poptávky. Rozhodující pak bude, jak se změní inflační očekávání. Fed „bude pravděpodobně předpokládat, že zůstanou pevně ukotvena“. V takovém případě by se vydal spíše hrdliččí cestou.

„I pokud zůstane Fed mírně nakloněn směrem k hrdličkám, sazby budou nadále postupně růst. Trhy se ale budou znatelně méně obávat dopadu obchodních válek a dolar může mít menší tendenci posilovat. Celkově tu je ve hře několik faktorů a Fed bude pravděpodobně postupovat velmi opatrně,“ uklidňuje Davies. Zároveň však varuje, aby investoři příliš nespoléhali to, že Fed za každé situace hodí trhům bezpodmínečný záchranný kruh. Podpora ze strany monetární politiky v případě obchodních válek by byla „váhavá a podmíněná více faktory než obvykle“.

Mezi faktory, které ovlivní výsledný efekt na americkou inflaci a růst produktu, řadí Davies i to, zda by čínští vývozci reagovali na zavedení amerických cel snížením svých prodejních cen. V takovém případě by tak nesli část nákladů spojených se cly a nabídkový šok postihující americkou ekonomiku by byl slabší. A investor poukazuje i na Paula Krugmana, který nedávno hovořil o rozdílu v uvalení cel na spotřební zboží či zboží investiční, popřípadě nedokončenou výrobu. Pokud by se obchodní války týkaly zejména druhé skupiny, prvotní dopad na americkou inflaci by také mohl být tlumený, nicméně doprovázely by jej větší negativní tlaky na produkt, a to jak aktuální, tak potenciální.

Zdroj: Financial Times

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

23.03.2022Kapitálové trhy na válečné houpačce Jan Macek (Fincentrum & Swiss Life Select)
16.09.2019Slavné výroky, které se vám na trzích mohou hodit Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.06.2019Recese a trhy: Hodí centrální banky ručník do ringu? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688