Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2018 09:16:00

Rozbřesk: Ropu postihl letní výprodej a výrazně zlevňuje

Ty tam se zdají být nedávné obavy, že by cena ropy mohla v blízké budoucnosti atakovat trojciferné hodnoty. V posledních dnech se totiž ropný trh dostává pod tlak medvědích zpráv, což vyústilo v pád cen až k hranici 70 USD/barel, kde byly naposledy v dubnu. Na trhu se tak začíná projevovat nejen narůstající těžba klíčových producentů, ale i obavy z eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

V případě růstu nabídky se na trhu podepisuje zejména červnová dohoda států OPEC+, které - v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem - přislíbily navýšit těžbu o 1 mil. barelů denně. K tomu trh těží z návratu produkce z Libye a k postupnému obnovení dodávek došlo také z Kanady a Nigérie. Původní obavy, že dohoda kartelu nebude ani zdaleka stačit na pokrytí ztrát z Venezuely, která meziročně přišla o 600 tis. barelů denně, a také z Íránu, tak nakonec nemusí být až tak horké. Na druhou stranu, přitvrzení USA ve vztahu k Íránu a prosazování tzv. nulové tolerance (tj. úplné odstřihnutí íránských exportů) dává tušit výraznější výpadek, než se původně očekávalo, byť zřejmě stále pod hranicí 1 mil. barelů denně z let 2012-2015.

Prioritou amerického prezidenta Trumpa je však zároveň zastavení růstu cen domácích pohonných hmot před podzimními volbami do Kongresu. Problémem ale je, že v situaci napjaté tržní bilance jednoduše nelze očekávat nižší ceny a zároveň držet Írán v kleštích. Právě proto tlačí americký prezident na Saúdskou Arábii, aby zvýšila produkci a společně se spojenci dodala nikoli o jeden, ale rovnou o dva miliony barelů denně více na trh. I přes fenomén amerických břidlic, které neohroženě táhnou USA do pozice největšího producenta ropy na světě, se tak ukazuje, jak závislé na ropném kartelu Spojené státy stále zůstávají. Plná energetická nezávislost - sen mnoha amerických prezidentů - zůstává prozatím v nedohlednu.

Poněkud paradoxně by ale Donald Trump nakonec mohl dosáhnout nižších cen ropy i jiným způsobem. Další plánovaná eskalace obchodních půtek s Čínou totiž ohrožuje nejen světový obchod, ale zprostředkovaně i hospodářský růst, na němž je poptávka po ropě životně závislá. Než aby však americký prezident spoléhal pouze na tento vedlejší efekt obchodních třenic, pravděpodobnější se jeví pokračující tlak na Saúdy, aby těžili na samé hranici svých možností. A kdyby náhodou ani toto před volbami nezabralo, má v záloze ještě uvolnění strategických zásob ropy, které by krátkodobě cenu téměř jistě zastropovaly.



TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se i nadále obchoduje letním stylem s menšími objemy a malou volatilitou. Včera vůči euru jen nepatrně posilovala.
Česká měna tak prozatím marně čeká na další impuls (například v podobě komentáře centrálního bankéře, neb zasedání ČNB se potichu blíží), který by ji dokázal vytrhnout z , který by ji vytrhl z dřímání posledních dnů.


Zahraniční forex

Šéf Fedu Powell si i ve druhém dni svého projevu v Senátu pochvaloval ekonomický vývoj, nicméně další pozitivní efekt na dolar to již nemělo a americká měna na frontě s eurem nepatrně korigovala své posílení z předchozího dne.
Zbytek týdne je na očekávané události již chudý (dnes odpoledne bude zveřejněna červencová podnikatelská nálada Philly Fedu) a pozornost eurodolaru se tak pomalu stačí k zasedání ECB příští čtvrtek.

O dvě desetiny pomalejší červnový růst cen v Británii a další kolo politických třenic kolem brexitu se včera opět nelíbily libře, která se vůči dolaru dostala na takřka roční minima (vůči euru je nejslabší od března). Dnes tak pozornost mohou přitáhnout maloobchodní tržby za červen.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 10:10  Nvidia: Zveřejnění nových AI čipů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688