Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2018 08:39:25

Aero Vodochody ukázalo nástupce L-159, letoun F/A-259 Striker

Výrobce letecké techniky Aero Vodochody představil na aerosalonu ve Farnborough u Londýna nástupce letounu L-159, který ponese název F/A-259 Striker. Na víceúčelovém letounu pro blízkou leteckou podporu, protipovstalecké operace a pohraniční hlídkování spolupracuje Aero s izraelskou společností Israel Aerospace Industries (IAI), uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Stíhací letoun F/A-259 Striker je založen na platformě staršího stroje L-159 Alca. Letoun bude využívat nejmodernější avioniku a technologie letadlových systémů. Díky výhodám křídla s integrovanou nádrží má letoun F/A-259 Striker vynikající výkonové charakteristiky, velkou manévrovatelnost a velký akční rádius, uvádí výrobce.

"V současné době národní letectva hledají řešení, jakým způsobem je možné plnit velkou paletu misí cenově dostupným způsobem a jak zároveň udržet vysokou bezpečnost letounu a jeho posádky. Aero a IAI představují víceúčelový bojový letoun F/A-259 Striker se širokou škálou bojových schopností, které splňují potřeby leteckých sil po celém světě tím, že přinášejí vynikající výkon s nízkými náklady na pořízení, provoz a údržbu," řekl prezident a výkonný ředitel Aera Vodochody Giuseppe Giordo.

Letoun F/A-259 je schopen operovat z nezpevněných přistávacích ploch a má sedm závěsníků pro kombinaci zbraní, palivových nádrží a dalšího vybavení pro mise, což umožňuje inteligentní integraci zbraní a distanční zbraňové možnosti. Jako volitelné rozšíření je možné letoun F/A-259 vybavit radarem EASA a zaměřovacím systémem integrovaným do helmy pilota. Dalším volitelným doplňkem je tankování paliva za letu, což zvyšuje akční rádius a prodlužuje dobu, kterou je letoun schopen strávit ve vzduchu.

Dohodu o spolupráci uzavřelo Aero Vodochody s IAI v dubnu, nové letouny budou společně nabízet zákazníkům. Český výrobce se s izraelskou firmou dohodl na integraci nové a bojem prověřené avioniky a dalších technických řešení.

Aero je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zabývá se vývojem, výrobou, prodejem a servisem vojenské i civilní letecké techniky. Kromě vlastních letadel se podílí například na vývoji a výrobě křídla malých dopravních letounů typu CSeries Bombardier a vývoji a výrobě komponent pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer. Dodává také kokpity pro vrtulníky UH-60M Black Hawk.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:26  Ranní shrnutí (19.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út   8:20  Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   8:19  Útlum německé ekonomiky pokračuje (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út   8:18  Nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688