Patria (Patria Finance)
Investice  |  19.07.2018 06:13:33

Jak by si vedlo „NATO Evropa“?

Podle Leonida Bershidskyho z Bloombergu se NATO na Twitteru chlubilo, že čtyři nejlepší týmy na mistrovství světa, tedy Francie, Velká Británie, Belgie a Chorvatsko, jsou členy této organizace. Američané se na šampionát neprobojovali a „minimálně na hřišti si tak aliance vystačí bez USA. Přežila by ale i ve skutečnosti bez svého nejsilnějšího člena?

Tuto otázku si někteří experti kladou již od chvíle, kdy se Donald Trump stal prezidentem Spojených států. Alespoň na papíře by NATO bylo i bez USA schopno řešit regionální krize a odradit od možné agrese Rusko. Evropští členové NATO měli minulý rok dohromady 1,78 milionu vojáků. Američané jich měli 1,3 milionu, Rusko asi 1 milion. Mobilizace by tato čísla mohla změnit, ale „evropské NATO“ se 7 000 tanky, 2 612 vojenskými letadly a 382 útočnými vrtulníky by bylo schopno postavit se Rusku, míní Bershidsky.

Velká Británie a Francie mají mnohem menší jadernou sílu než Spojené státy, ale stále dost velkou na to, aby odrazovala případné útočníky. Francie má podle britské vlády až 300 funkčních jaderných hlavic, Británie dalších 120. Ve srovnání s Američany, kteří jich mají 4 000, to není mnoho. A to samé platí o Rusku, které disponuje 4 300 hlavicemi. Nicméně Francie je v této oblasti silnější než třeba Čína s jejími 270 hlavicemi. Francie a Británie navíc disponují asi 30 % hlavic nesených ponorkami. Výdaje na obranu u evropských zemí pak sice tvoří jen asi 36 % výdajů amerických, ovšem stále to je mnohem více než u jiných států, a to včetně Číny.

Bershidsky tvrdí, že velká část evropských výdajů na obranu se promrhá, protože udržují paralelní národní systémy a struktury a příliš mnoho rozdílných druhů zbraní. Tuto slabost lze ale také brát jako budoucí příležitost. Pokud by se totiž USA z NATO stáhly, donutilo by to evropské země k užší spolupráci a zvýšení efektivity. Center for Strategic and International Studies navíc tvrdí, že pokud se vezme do úvahy celková vojenská síla, hned několik zemí se na boji proti ISIS podílelo více než Spojené státy. A nejde o jediný důkaz, že evropské vojenské síly nestojí stranou konfliktů.

Odchod z NATO by pak podle Bershidskyho změnil i politiku Spojených států. Ty by mimo jiné musely mnohem více zvažovat vojenské operace ve vzdálenějších oblastech. Například v roce 2011 bylo v Afghánistánu 38 000 evropských vojenských jednotek a bez nich by Američané museli na vojenské operace v regionu dávat o desítky miliard dolarů více. Při útocích proti ISIS zase evropské země provedly asi třetinu všech náletů. A právě boj s ISIS byl jedním z hlavních volebních témat současného amerického prezidenta.

Trump před několika dny napsal na Tweeteru, že NATO prospívá Evropě mnohem více než Spojeným státům. „Prospívalo by jí ale i bez USA,“ píše Bershidsky. Ovšem dodává, že Spojené státy kritizují evropské země za nedostatečnou výši výdajů na zbrojení už dlouhou dobu. Předchozí americké vlády jen nebyly ochotny důsledně požadovat nápravu. Trump je v tomto ohledu jiný, ale „Spojené státy potřebují spojence stejně, jako oni potřebují je“. Evropa by se nakonec mohla začít starat o svou vlastní bezpečnost, i když v první fázi by to zřejmě budilo obavy.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688