Šmejdi s energiemi stále útočí, experti radí, jak se ubránit novému triku

TNBiz, 18.7.2018
Šmejdi útočí ve stále větší míře a počet lidí, které napálí, se pořád zvyšuje. V poslední době se zaměřují především na oblast energetiky. I proto vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) tzv. Desatero obrany.

Případů, kdy obchodník nebo zprostředkovatel postupuje nepoctivým způsobem vůči spotřebiteli, neustále přibývá. "Tzv. šmejdům v energetice je třeba se důsledně bránit a lidem pomáhat v tom, aby věděli, jaká jsou jejich práva a na co si mají dát pozor. Proto Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí a Energetickým regulačním úřadem před časem zahájilo osvětu v dané oblasti," říká ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková.

Nyní se podle Novákové ministerstvo mimo jiné zabývá právní úpravou smluv uzavíraných po telefonu – ty by měly být uzavřeny až v okamžiku, kdy budou mít písemnou podobu, a spotřebitel nabídku podepíše. "Je důležité, aby spotřebitel věděl, s čím souhlasí, a nebyl klamán," uvedla ministryně.

 

Ministerstvo sepsalo několik důležitých rad, kterými by se měl řídit každý člověk, který přijde do styku se zprostředkovatelem či obchodníkem s energiemi. "I když našich rad je deset, ta nejdůležitější a nejzásadnější zní: nikdy nepodepisujte nic, co jste si důkladně nepřečetli a úplně nepochopili. Pokud vás někdo osloví po telefonu, doporučujeme veškeré nabídky odmítnout a nechat si návrh smlouvy zaslat písemně. Vyvarujete se tak do budoucna mnohým problémům," zdůraznil Vladimír Outrata, předseda Rady ERÚ.

Originál dokumentu


Přečtěte si deset rad, která vám mohou ušetřit nemalé peníze:

Šmejdi se zaměřují především na oblast energetiky



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy