Konec žháře v Dubé, požáry zakládal bývalý dobrovolný hasič

TNBiz, 18.7.2018

Kriminalisté z České Lípy udělali přítrž žhářským útokům, které sužovaly okolí obce Dubá. Za devíti požáry stojí tamní dobrovolný hasič. Jeho motivem byla podle všeho msta kolegům za to, že ho ze sboru nedávno vyhodili.

Fotografii popálené ruky si muž umístil na sociální síť, aby si vytvořil primitivní alibi a nechal se litovat lidmi. "V Nedamově u udírny sem se spálil, když sem se šel podívat, co udí," reagoval na otázku, jak se mu to stalo.

Jeho bývalým kolegům ale svitlo, že je to od hořlaviny. A také si to spojili s tím, že v okolí Dubé podezřele často hoří. "Vyhodili jsme ho před rokem, protože se přestal zúčastňovat školení a výjezdů," vysvětlil velitel sboru dobrovolných hasičů v Dubé Zbyšek Stibor.

Jeden z požárů v lesích nad obcí v době žhářské série natáčel i štáb TV NOVA. Šlo o jeden z největších lesních požárů na Liberecku za 10 let. Hořelo v nepřístupném terénu a hasiči ze začátku mohli plameny likvidovat jen pomocí lopat a zadupáváním.

Poslední požár se pokusil mladík založit 14. července, kdy ho lesní strážce chytil přímo při činu. "Procházel jsem porost a najednou vidím plápolající oheň. Jsem se přiblížil potichu k němu. Nebránil se. Měl velký strach z hasičů," popsal lesní správce Josef Štveráček.

"Policistům se potom 23letý muž s trvalým bydlištěm na Českolipsku doznal k založení celkem devíti požárů na Dubsku," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Jeho motivem prý byla msta za vyhazov ze sboru. Mladík je obviněný z přečinu poškození cizí věci a hrozí mu teď roční vězení. A protože s policií spolupracoval, je stíhán na svobodě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy