TNBiz (TN.cz)
17.07.2018 14:33:06

Počasí: Na sever Moravy se žene silný déšť. Naprší až 120 mm, hrozí i povodně

Sever a severovýchod Česka zasáhnou lijáky. Meteorologové vydali výstrahu před silným deštěm, která platí až do čtvrtečního večera. Na některých tocích v Beskydech a Jeseníkách hrozí povodně.

Předpověď počasíPočasí se rozdělí, severovýchod bude chladnější se srážkami, na ostatním území méně srážek a více slunce.

Spolu s tropickými teplotami do Česka dorazí i vydatný déšť. Varuje před tím Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), zasáhnout by prudké lijáky měly především sever a severovýchod republiky. Srážek se ale dočká celé Česko.

 

Výstraha před silným deštěm platí pro Olomoucký, Moravskoslezský, Pardubický a Zlínský kraj od úterní 18. hodiny až do čtvrtečního večera. Nejhorší situace bude podle předpovědi v horských oblastech na návětří Beskyd a Jeseníků.

Meteorologové upozorňují, že by mohlo během dvou dnů napršet až 80 až 120 mm. Jinde než na horách se očekávají srážkové úhrny kolem 40 mm, v extrému až 60 mm. V noci na pátek bude oblačnosti i deště ubývat.

Od středečního rána až do odvolání platí také výstraha před povodněmi. ČHMÚ ji vydal pro Pardubický, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Mělo by ale dojít jen k překročení prvního povodňového stupně.

Řidiči by měli při silném dešti zpomalit, aby snížili nebezpečí aquaplaningu. Pokud voda poteče přes silnici, neměli byste do ní vjíždět, i když se zdá poměrně mělká. Meteorologové doporučují také sledovat aktuální zpravodajství. V řekách, kde hrozí povodně, se nekoupejte ani je nesjíždějte.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty