Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.07.2018 09:14:14

Rozbřesk: OECD chválí českou ekonomiku, varuje však před riziky


Několik dnů poté, co Evropská komise snížila odhad růstu české ekonomiky pro tento rok na 3 %, přišla se svým výhledem také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ta sice rovněž predikuje zpomalení hospodářského růstu, avšak o poznání mírnější, tj. z loňských 4,6 % na letošních 3,8 %. Mimoto pak pařížská organizace představila komplexní analýzu tuzemské ekonomiky, pro kterou má jak slova chvály, tak i varování.

Nejdřív na pozitivní notu. Celkově OECD hodnotí hospodářskou situaci v Česku velmi příznivě. Ekonomický růst je v jejích očích vyvážený a založený na solidních základech, míra nezaměstnanosti patří k vůbec nejnižším v rámci skupiny nejrozvinutějších zemí. Pozitivně je hodnocena také rozpočtová politika, a to nejen s ohledem na nízký veřejný dluh, ale rovněž celkové vylepšení fiskálního rámce (např. ustanovení Národní rozpočtové rady). Konečně pak OECD vítá utahování měnových šroubů ze strany centrální banky, jíž doporučuje v normalizaci úrokových sazeb nepovolovat a v případě přetrvávajících inflačních tlaků být připravena zvedat sazby dokonce ještě rychleji.

Dle OECD totiž již česká ekonomika vykazuje znaky přehřívání. Hlavní překážku vyššího tempa růstu představuje nedostatek pracovních sil, který je každý měsíc akutnější při pohledu na statistiky z trhu práce. Pozornost však pařížská agentura věnuje také rizikům spojeným s růstem cen nemovitostí nebo v dlouhodobém horizontu se stárnutím české populace, což by mohlo ohrozit fiskální stabilitu. Co pak rozhodně stojí za zmínku je upozornění OECD na vyčerpání českého hospodářského modelu založeného na nízkých mzdách a vysoké závislosti na přílivu zahraničních investic.

Tyto připomínky nejsou ničím novým. Již čísla za první kvartál dávají tušit, že tuzemská ekonomika zpomaluje, což bude ještě viditelnější v dalších čtvrtletích spolu s tím, jak se budou dále vyčerpávat poslední zbytky volných kapacit. I tak lze ale námi očekávaný růst lehce nad 3 % v tomto roce považovat za slušný a zdaleka není na místě věšet hlavu a propadat skepsi. Po dynamickém růstu totiž ekonomika pouze cyklicky zpomaluje směrem k dlouhodobě udržitelným úrovním hospodářského růstu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Sázky peněžního trhu na růst úrokových sazeb již v srpnu sice zvolna narůstají, avšak korunu to nechává klidnou. Absence významnějších událostí byla na kurzu české měny patrná i včera a koruna se vůči euru obchodovala celý den poblíž 25,90. Komentáře ke koruně nepřineslo ani večerní vystoupení guvernéra ČNB Rusnoka na ČT.
Zbytek týdne je na události podobně skoupý. Uvidíme, zda s korunou (a ostatními měnami regionu) alespoň trochu nepohne dnešní vystoupení šéfa Fedu Powella v Senátu.

Zahraniční forex

Na eurodolarovém trhu včera panoval klid. Pár EUR/USD se po celý den obchodoval poblíž 1,17. Schůzka prezidentů USA a Ruska ekonomické přesahy neměla.
Dnešek může být zajímavější, neboť čerstvého šéfa Fedu čeká grilování před americkým senátním bankovním výborem. Růst cen zrychluje, nezaměstnanost je nízká, a proto je možné, že si připraví prostor pro zářijový růst oficiálních sazeb. Spolu s holubičím závazkem ECB držet sazby v záporu (minimálně) do poloviny příštího roku to znamená, že opět se rozšiřující úrokový diferenciál mezi dolarovými a eurovými sazbami by aktuálně neměl dovolit eurodolaru naskočit výraznější býčí trend.
Libra mezitím víceméně ignorovala další kolo post-brexitových třenic v Britském parlamentu. Premiérka Mayová vyloučila jakoukoliv možnost konání druhého referenda a drží se svých plánů na měkčí formu brexitu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688