Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
16.07.2018 20:18:51

Nový týden: teplé letní počasí, přeháňky a bouřky

 

Po rozpačitém úvodu astronomického léta se usadí na našem území stabilní letní počasí co do teplot. Na obloze už bude proměnlivější a vlivem vysokých teplot a dostatku vlhkosti se objeví přeháňky a bouřky. Opět se jedná o lokální záležitost. Řešit situaci se suchem nebudou. Sucho se prohlubuje celkem rychle na velké části území republiky. Pokud máte dovolenou, užívejte léto plnými doušky. Hlavně odpoledne je ale skoro denně nutné počítat se srážkami během denního chodu oblačnosti. Teploty budou během dnů rychle stoupat na 24 až 28°C. V nížinách se mohou dotýkat 30°C. Během případných přeháněk a bouřek ale odpoledne rychle klesnou. Díky zbytkům oblačnosti na obloze po bouřkách a přeháňkách budou příjemné teplé noci s teplotami mezi 17 až 12°C.

V úterý bude zpočátku skoro jasno, polojasno, během dne hlavně na severovýchodě, severu oblačno, na většině území přeháňky a bouřky. Teploty 25 až 29°C. Ve středu bude opět zpočátku polojasno, odpoledne až oblačno, přeháňky a bouřky na velké části území. Teploty 24 až 28°C. Ve čtvrtek se odpolední přeháňky a bouřky budou objevovat hlavně na severovýchodě území. Teploty 25 až 29°C. Přechodně v těchto dnech nelze vyloučit 30°C v Polabí, kolem centra Prahy a na jižní Moravě. V pátek potom bude polojasno, hlavně na severovýchodě až oblačno a místy přeháňky. Severovýchod republiky bude v těchto dnech pod vlivem tlakové níže nad Baltem a může tam být chladněji kolem 23°C.

Pondělí je dnem, kdy projekt Intersucho.cz vydává novou mapku zasažení Česka suchem. Z analýzy vyplývá, že nejhůře jsou na tom se suchem nadále Východní Čechy, většina povodí řeky Moravy, západ Ostravska, severozápadní Vysočina, Drahanská vrchovina a sucho sílí i v Podkrušnohoří. Relativně dobře jsou na tom Šumava a Beskydy. Například na jihozápadní Moravě bohužel rychle schnou stromy kvůli deficitu srážek za poslední tři roky. A nejen tam.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty