Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.07.2018 23:28:56

13. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie uzavřely páteční obchodování především díky ziskům průmyslových a energetických firem růstem. Širší index S&P 500 dokonce překonal své pětiměsíční maximum a uzavřel nad psychologicky i technicky důležitou hladinou 2 800 bodů. Průmysl a energetika vyvážily zklamání ze zveřejněných hospodářských výsledků tří velkých amerických bank. Ty navzdory ziskům očekávání investorů nenaplnily. Slabší čtvrtletní firemní zisky poslaly dolů i americký dolar.

Index Dow si v pátek připsal 0,38 % na 25 019,41 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,11 % na 2 801,31 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite mírně navýšil historické maximum na 7 825,98 bodu (+0,03 %). Index volatility VIX klesl o 3,18 % na 12,18 bodu (před týdnem 13,37 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o dva bazické body na 2,83 % (před týdnem 2,82 %).

"Index S&P 500 je poprvé od začátku února nad 2 800, což je zajímavé psychologicky i technicky. Podle mě jde ale o krátkodobé proražení výše, obavy z obchodní války a výsledková sezóna mohou tržními kartami výrazně zamíchat," uvedl Jeff Kilburg ze společnosti KKM Financial.

Průmyslový sektor si v pátek připsal 0,6 %. Některé firmy, třeba výrobce letecké techniky Boeing (+1,38 %), technologická společnost 3M (+0,92 %) nebo výrobce stavebních a těžebních strojů Caterpillar (+0,96 %), posílily zhruba o procento. Kvůli stávkám v Norsku a Iráku se snížily dodávky ropy na trh, což podpořilo růst její ceny o více než procento, a tím i zisky energetických firem (ExxonMobil +0,77 %).

Po zveřejnění hospodářských výsledků naopak oslabily akcie bank Citigroup (-2,29 %), JPMorgan (-0,46 %) a Wells Fargo (-1,18 %). Trhu ale pomohl dobrý výkon akcií Amazonu (+0,91 %, titul je opět na novém rekordu), Microsoftu (+1,19 %) a Facebooku (+0,19 %).

BUDE VÝSLEDKOVÁ SEZÓNA TAK SILNÁ JAKO DVĚ PŘEDCHOZÍ?

Za celý týden stoupl Dow o 2,30 %, S&P 500 o 1,50 % a Nasdaq Composite o 1,79 %.

Americký dolar se během pátečního obchodování vyšplhal na dvoutýdenní maximum 95,24 bodu. Pomohl mu k tomu rekordní červnový čínský obchodní přebytek se Spojenými státy. Ten by mohl dále zhoršit již tak napjaté obchodní vztahy mezi Pekingem a Washingtonem, a přiměl proto investory k nákupům dolaru, který je považován v rizikových obdobích za bezpečnou měnu. Posléze ale americká měna mírně oslabila. Podle analytiků byly na vině oproti očekáváním slabší čtvrtletní zisky firem obchodovaných na burze a pokles objemu obchodů před začátkem víkendu.

Kolem 22.00 SELČ vykazoval dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pokles o 0,11 % na 94,70 bodu. Stejnou měrou, také o 0,11 %, posilovalo euro k dolaru na 1,1684 USD. K japonskému jenu dolar odepisoval 0,17 % na 112,33 JPY. Na své téměř jedenáctiměsíční minimum k dolaru dnes klesl čínský jüan.

Čínský přebytek obchodu s USA vzrostl na rekordních 28,97 miliardy USD z květnových 24,58 miliardy USD. Za celé první pololetí se vývoz do USA zvýšil o 13,6 % a dovoz z USA o 11,8 %. Přebytek za leden až červen tak stoupl o 13,8 % na 133,76 miliardy USD.

"Těžko se odhaduje, co by mohlo dolar svrhnout," řekl agentuře Reuters analytik Paresh Upadhyaya z bostonské investiční firmy Amundi Pioneer Investments. "Obavy z obchodní války zesilují riziko globálního poklesu hospodářského růstu. To je pro dolar pozitivní a dostává pod tlak ostatní měny."

Ceny ropy v pátek zamířily vzhůru, protože protestní akce v Norsku a Iráku narušily dodávky suroviny na trh. Stovky pracovníků na norských ropných vrtech tento týden vstoupily do stávky kvůli neshodám ohledně mezd. Kvůli stávce bylo uzavřeno jedno z ropných polí firmy Shell.

V jihoirácké Basře pokračují protesty proti vysoké nezaměstnanosti a špatným sociálním službám. Demonstranti v pátek zablokovali přístup do přístavu Umm Kasr využívaného pro přepravu komodit.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak uvedl, že Rusko a další přední těžaři ropy by mohli pokračovat ve zvyšování produkce v případě, že se ropný trh bude potýkat s nedostatkem dodávek.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688