Makroekonomika  |  13.07.2018 15:30:32

Slabší kurz vytváří prostor pro zpřísňování měnových podmínek

Podle dnes zveřejněného záznamu z jednání bankovní rady ČNB panovala mezi členy shoda, že slabší kurz vytváří prostor pro zpřísňování měnových podmínek prostřednictvím vyšších úrokových sazeb. Opakovaně zaznělo, že oslabení koruny souvisí s růstem globální rizikové averze a odlivem kapitálu do zahraničí. Dále bylo zmíněno, že růst produktivity práce nemusí být natolik vysoký, aby kompenzoval nákladové tlaky na růst inflace. Na druhou stranu zaznělo, že květnové zrychlení inflace by nemělo být přeceňováno.

Od červnového rozhodnutí zvýšit úrokové sazby však inflace opět meziročně zrychlila na 2,6 % (v červnu) a koruna je vůči euru mírně slabší. Podle našich odhadů by inflace v následujících měsících měla mírně zpomalit kvůli vysoké srovnávací základně z minulého roku a slábnoucímu efektu vyšších cen pohonných hmot. I tak se ale bezpečně udrží nad dvouprocentním cílem centrální banky. Koruna bude i nadále zatížena globální rizikovou averzí způsobenou další eskalací obchodních válek, politickou nejistotou v Itálii nebo nejistým výsledkem Brexitu. To vše bude koruně komplikovat obnovení posilujícího trendu. Tato situace pak vytváří podmínky pro další zpřísňování měnových podmínek prostřednictvím vyšších úrokových sazeb. Navzdory komentáři šéfa měnové sekce ČNB T. Holuba k červnové statistice inflace, že bankovní rada zohlednila ve svém posledním rozhodnutí slabší kurz koruny, další zvýšení úrokových sazeb je velmi pravděpodobné. K tomu bude mít centrální banka příležitost na začátku srpna nebo pak koncem září. Na zveřejnění záznamu koruna nereagovala a celý den se stabilně obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,93.

Tento týden ukončí statistika spotřebitelské důvěry v USA za měsíc červenec. Trh očekává pouze mírný pokles o dvě desetiny na 98 b. Tým RBI je mírně optimističtější a očekává růst. Pozornost také budou mít inflační očekávání spotřebitelů. Včerejší statistika inflace potvrdila meziroční zrychlení na 2,9 %, přičemž očekáváme, že se inflace v horním pásmu dvouprocentního cíle centrální banky udrží i po zbytek roku. To si vyžádá další dvě zvýšení sazeb v tomto roce.


Autor: František Táborský, analytik

Editor: Jakub Červenka, analytik
Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688