TNBiz (TN.cz)
13.07.2018 08:19:20

Skutečně Česko trápí sucho? Unikátní mapy ukazují, jak to je

Sucho i dál trápí velkou část České republiky, což potvrzují i měření z mnoha hydrologických stanic Českého hydrometeorologického ústavu. Ten nyní zveřejnil orientační vyhodnocení srážkového úhrnu za poslední roky, podle kterého se dá říct, že na některých místech skutečně spadlo výrazně méně srážek, k suchu navíc přispívají výrazně nadprůměrné, mnohdy až extrémní teploty vzduchu.

Po několika poměrně vlhkých letech nás podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) od roku 2015 trápí sucho až do současnosti. Meteorologové nyní zveřejnili mapy srážek za posledních 3,5 roku ve srovnání s dlouhodobým srážkovým úhrnem (1981 - 2010).

Důležité je zdůraznit, že mapy nevznikly oficiální interpolační metodou ČHMÚ a nelze je tedy brát jako oficiální výstup, slouží pouze jako orientační vyhodnocení srážkového úhrnu za analyzované období.

Meteorologové zveřejnili celkem čtyři mapy, které postihují období od 1. 1. 2015 do 30. 6. 2018. Na první mapce je celkový úhrn srážek za toto období. Druhá mapa zobrazuje dlouhodobý průměr srážek za tři roky a měsíce leden až červen. Na třetí pak najdete procento úhrnu srážek v období od 1. 1. 2015 až 30. 6. 2018 a na čtvrté totéž, jen je to vyjádřeno absolutně (v mm).

 

A co můžete z mapek vyčíst? "Na první pohled je zřejmé, že srážek je za posledních 42 měsíců na většině analyzovaného území méně, než je obvyklé. Jsou i místa, kde je srážkový úhrn naopak vyšší – jedná se ale pouze o pár míst na SZ území. Nejméně v procentuálním vyjádření spadlo za posledních 42 měsíců na pomezí Čech a Moravy," vysvětlují meteorologové ČHMÚ.

Z pohledu absolutních hodnot je největší sucho v nejvyšších polohách Šumavy, severních pohraničních hor (vyjma Jeseníků) a částečně i Beskyd. Podle ČHMÚ k suchu posledních let přispívají i výrazně nadprůměrné a někdy až extrémní teploty vzduchu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty