Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  13.07.2018 00:24:41

12. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy posílily v čele s technologickými podniky. Optimismus ohledně hospodářských výsledků amerických firem totiž převážil nad obavami z obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,91 % a obchodování uzavřel na 24 925,19 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,87 % na 2 798,29 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 1,39 % na 7 823,92 bodu, což je historické maximum. Index volatility VIX klesl o 7,70 % na 12,58 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 2,85 %.

Ceny akcií technologických společností Facebook (+2,16 %), Microsoft (+2,17 %) a Amazon (+2,37 %) se během čtvrtečního obchodování vyšplhaly na nová rekordní maxima. K růstu indexů S&P 500 a Nasdaq velkou měrou přispěly také technologické firmy Apple (+1,72 %) a Alphabet (+2,54 %).

"Obavy z obchodní války podle všeho dočasně ustoupily," uvedl analytik Andre Bakhos ze společnosti New Vines Capital. "Investoři sázejí na to, co se zdá být velmi spolehlivé, a to jsou technologie."

Na devizových trzích se americký dolar vyšplhal až na nové šestiměsíční maximum vůči japonskému jenu. Podpořily ho údaje o červnovém vývoji inflace ve Spojených státech, které signalizovaly, že americká centrální banka bude pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb. Kolem 22.00 SELČ vykazoval dolar vůči jenu nárůst o zhruba půl procenta na 112,50 USD. Kurz eura vůči dolaru se pohyboval v blízkosti 1,1670 USD, oproti středě tak zůstal téměř beze změny.

HOTOVOST JE OPĚT COOL

Americké ministerstvo práce oznámilo, že spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v červnu meziročně zvýšily o 2,9 %. Inflace tak dosáhla nejvyšší úrovně od února 2012.

Dolar těží rovněž z napětí v mezinárodních obchodních vztazích. Předpokládá se totiž, že Spojené státy by se dokázaly s případným útlumem v mezinárodním obchodu vypořádat lépe než ostatní přední ekonomiky. "Obchodní válka je pro dolar pravděpodobně příznivá," uvedl analytik Greg Anderson ze společnosti BMO Capital Markets.

Ceny ropy prohlubovaly ztráty navzdory varování Mezinárodní agentury pro energii (IEA) před výpadky těžby. Podle její pravidelné měsíční zprávy o situaci na trhu hrozí, že přebytek suroviny ve světě klesne až na úroveň, kdy se ceny začnou opět zvyšovat.

Brent ve středu zaznamenal největší jednodenní propad za poslední dva roky. Severomořská ropa odepsala 5,46 dolaru, tedy 6,9 %. WTI ztratila ve středu pět procent.

Na začátku čtvrtečního obchodování oba druhy ropy krátce posílily po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že se jeho vláda pokusí uzavřít novou obchodní dohodu s Čínou. K dramatickým výprodejům ale následně přispěla zpráva o znovuotevření čtyř terminálů pro vývoz ropy v Libyi. Díky nim by se na mezinárodní trhy mohlo vrátit až 850 000 barelů vysoce kvalitní suroviny denně.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ČTVRTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688