Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.07.2018 09:19:04

Rozbřesk: Inflace leze dále nad cíl ČNB, ale výnosová křivka zplošťuje. Větří snad trh recesi?

Dnes po ránu zapomeňte na lehké letní čtení - budeme se totiž věnovat náročnějšímu tématu, a tím nebude nic jiného než fenomén zplošťování korunové výnosové křivky.

Paradoxní pravdou totiž je, že zatímco česká inflace přestřeluje inflační cíl a peněžní trh je a ochoten si připustit, že ČNB bude muset na tento vývoj již brzy opět reagovat zvýšením oficiálních úrokových sazeb, tak dlouhodobé korunové úrokové sazby více méně stagnují. Jinak řečeno české výnosové křivky, resp. rozpětí mezi dlouhodobými a krátkými tržními sazbami, klesají. Proč je to zvláštní a mělo by nás to v jistém smyslu i znepokojovat?

Sklon výnosové křivky, a zde je třeba se obrátit na americká data, která jsou historicky nejdelší, je totiž jedním z nejlepších tržních předstihových indikátorů recese. S tím jak trh větří recesi, klesají nejen dlouhodobá inflační očekávání, ale i reálná úroková sazba, takže dlouhodobé úrokové sazby klesají, zatímco ty krátkodobé jsou ještě nahoře, neboť centrální banka bojující s odcházející konjunkturou a inflací je drží svojí politikou ještě vysoko. Výsledkem je, že rozpětí např. mezi desetiletou a dvouletou sazbou se blíží nule, či dokonce padá do záporných hodnot. Nejde však jen o falešný tržní signál. Takto definovaný sklon americké výnosové křivky dokázal správně předpovědět sedm posledních amerických recesí. Náš jednoduchý model založený na sklonu výnosové křivky například říká, že pokud rozpětí desetiletého a dvouletého amerického vládního dluhopisu spadne na mínus 16 bazických bodů, pravděpodobnost americké recese vzroste na 51 % v horizontu 11 měsíců.

A jak je to s českou výnosovou křivkou? Aktuálně desetiletou a dvouletou swapovou sazbu zúžilo jen 28 bazických bodů, což byly mimochodem hodnoty zaznamenané nejen během roku 2016, ale také těsně před finanční krizí a následnou recesí zahájenou na konci roku 2008. Mimochodem vůbec nejnižšího (nejvíce záporného) sklonu výnosové křivky jsme v ČR dosáhli před a po měnové krizi v letech 1997 a 1998 (kdy samozřejmě také proběhla první česká novodobá recese).

Avizuje tedy zplošťující korunová výnosová křivka příchod recese v ČR? Empiricky vzato máme málo dat na to, abychom modelově mohli činit závěry. Nicméně když už bychom se o to pokusili, tak lepším (statisticky významnějším) indikátorem pro pravděpodobnost recese je spíše než rozpětí 10leté - 2 roky, rozpětí mezi 10letou swapovou sazbou a 3měsíčním Priborem. Zde samozřejmě není situace tak vážná, neboť rozpětí činí stále přes 80 bazických bodů. Náš jednoduchý model přitom říká, že teprve v momentě, kdy rozpětí mezi 10letým swapem a Priborem 3M klesne na 30 bazických bodů, tak pravděpodobnost české recese vzroste nad 50 % v horizontu 5-10 měsíců. Neboli na českou recesi “za rohem” to zatím nevypadá, ale pokud (až) ČNB zvýší (ještě) dvakrát sazby, situace začne být zajímavější a nebezpečnější.

TRHY

CZK a dluhopisy

Ačkoli červnová inflace akcelerovala meziročně na 2,6 %, čímž o desetinu procentního bodu překonala odhad trhu, koruně pevnou půdu pod nohama nepřinesla. Naopak, česká měna po vlažné reakci nakonec oslabila o deset haléřů až na úroveň 25,95 EUR/CZK. Růst cenové hladiny byl přitom výrazně (o 0,7 procentního bodu) nad květnovou prognózou ČNB, která ve svém komentáři interpretovala aktuální číslo - společně se slabší korunou - jako proinflační riziko stávající prognózy. Znovu se tak ukazuje, že česká měna v posledních týdnech nehledí ani tak na domácí frontu, ale je ve vleku globálního dění. A tomu opětovně dominují zejména obavy z nárůstu protekcionismu v důsledku eskalace americko-čínského konfliktu.

Zahraniční forex
Dolaru včera opět pomohlo nejen téma obchodních válek (resp. americké hrozby na další cla vůči Číně), ale také relativně vysoká výrobní inflace v USA za měsíc červen. Dnes se eurodolarový trh zaměří na výsledek americké spotřebitelské inflace, která se může přiblížit číslu 3 %. Pokud se tak stane, dolar může být ještě více na koni, což může činit problémy měnám z rozvíjejících se trhů (např. zlotému).

Ropa
Ropa Brent včera prožila nejhlubší propad ceny za poslední více než dva roky, v němž odepsala téměř 7 %, respektive čtyři dolary. Propad až na hranici 73 USD/barel odstartovalo dění v Libyi, kde došlo ke zklidnění situace. V důsledku toho by měla být plně obnovena produkce i exportní operace, což by na trh mělo dostat až 850 tis. barelů denně. Likvidovat dlouhé pozice pak spekulanty přimělo také další plánované kolo obchodních půtek mezi USA a Čínou, které oznámila Trumpova administrativa. Nic platné tak včera nebylo ani další masivní čerpání zásob surové ropy (-12,6 mil. barelů), které by přitom kdykoli jindy bylo pro ropné býky jednoznačným impulsem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688