Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.07.2018 06:19:14

Druhému největšímu těžaři platiny nepomohlo ani propuštění tisíců lidí

Impala Platinum Holdings, nebo také Implats, čelí těžkému rozhodnutí. V době, kdy ceny platiny padají, se jihoafrický těžař snaží zastavit ztráty svých stárnoucích dolů.

Druhý největší světový producent platiny už za první letošní pololetí propustil 2 500 lidí a další propouštění by ještě mohla přijít. Pouze tři z deseti dolů jeho rozlehlého těžařského komplexu Rustenburg byly v březnu výdělečné. Od té doby se situace ještě zhoršila s tím, jak ceny platiny klesly o více než 9 % a minulý týden dosáhly devítiletého minima.

Podle mluvčího Johana Therona oznámí Implats závěry svého strategického rozhodnutí ohledně Rustenburgu v září. Kvůli problémům, kterým průmysl čelí, nemůže těžař vyloučit další propouštění. Společnost v Rustenburgu zaměstnává asi 31 000 lidí. „Za těchto cen platiny tu není moc, co by mohlo vedení udělat,“ řekl Rene Hochreiter, analytik pro Noah Capital Markets. „Přežívají díky naději, ale to není moc dobrá strategie.“

Ceny platiny klesly ze svých maxim z roku 2011 o více než polovinu. Poptávka po kovu, který se používá na snížení emisí dieselových aut, slábne. Částečně kvůli nižším prodejům těchto vozidel v Evropě. Výprodeje na tomto kovu se letos umocnily kvůli obavám, že by mohlo dojít k omezení průmyslové poptávky s tím, jak obchodní napětí eskaluje.

Tento pokles se snaží vyvažovat významný nárůst poptávky po platině na šperkařském trhu, který tvoří 35 % celkové poptávky po tomto kovu. „Na tomto trhu vidíme velký růst. Samozřejmě, že nám na spoustě trhů, kde soupeříme s 18karátovým zlatem, hodně pomáhají ceny platiny,“ řekl Huw Daniel, generální ředitel Platinum Guild International.

Šperky z platiny zaznamenaly dobrý rok v roce 2017, kdy se podařilo zvýšit poptávku v Číně, Indii, Japonsku a USA – tedy na čtyřech hlavních šperkařských trzích. „Pokud se na tyto trhy podíváme, je největší Čína s 1,7 miliony uncí, následuje Japonsko s o něco více než 500 000 uncemi. Pak pokračují USA s asi 300 000 uncemi a pak Indie se 175 000 uncemi,“ dodal Daniel. Indie roste nejrychleji, a to o asi 24 % ročně. Tímto tempem by dosáhla hranice 500 000 uncí do roku 2023.

Zdroj: Bloomberg, Minig Weekly

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si také






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688