Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.07.2018 14:56:23

Vrací se do světové ekonomiky zákon džungle?


Světová obchodní organizace WTO je založena na systému dohod mezi členskými zeměmi a jejich dodržování je kontrolováno centrálou v Ženevě. Pokud nastane nějaká krize, všichni se otočí směrem k 630 zaměstnancům této ženevské organizace, ale ona sama žádnou vlastní iniciativu nevyvíjí. Neustále naopak klade důraz na to, že vše záleží na iniciativě jednotlivých členských zemí. Německý Der Spiegel ale poukazuje na to, že WTO se nyní „otřásá v základech“ a příčinou jsou právě některé členské země, a zejména USA v čele s Donaldem Trumpem.

Trump již uvalil cla na ocel a hliník. Bez váhání útočí na systém globálního obchodu, který funguje od druhé světové války, a tvrdí, že WTO je pro jeho zemi „pohromou“. Obchodní spory nyní eskalují do takové míry, která byla ještě před pár měsíci nemyslitelná a šéf WTO Roberto Azevedo tvrdí, že pokud tarify dosáhnou úrovně běžné před založením jeho organizace, výsledkem by mohla být hluboká recese.

Hlavním problémem podle Der Spiegelu přitom nyní je, že útokům ze strany USA nečelí jedna soudržná organizace. Ve WTO se naopak střetávají různé zájmy mnoha zemí a dosavadní trend vedl k jejímu upozadění. Zastánci volného obchodu jí již nevěnovali velkou pozornost, protože jejich cílů bylo do značné míry dosaženo. A proti ní stojí ti, kteří bojují proti globalizaci. Nicméně i oni si v poslední době vzali na mušku spíše regionální obchodní dohody typu TTIP či CETA.

Pokud nedojde k reformě WTO, tato organizace podle Spiegelu nakonec skutečně nepřežije. A reforma nepřijde, pokud se na ní neshodnou USA s dalšími zeměmi. Jeden z vrcholných zástupců organizace přitom tvrdí, že „problémy vyvolává jedna země, která by se ráda vrátila do džungle“. WTO přitom podle něj vytváří rovné podmínky pro všechny a je založena na konsenzu 164 členských zemí. Za svůj úpadek si ale podle Spiegelu může zejména sama.

WTO byla založena v roce 1995. Tehdy Spojené státy a další vyspělé země ustoupily rozvíjejícím se ekonomikám snížením tarifů. Výměnou chtěly silnější ochranu duševního vlastnictví a doufaly, že tato strategie zpomalí růst čínského vlivu. Jenže z pohledu USA tato strategie nefungovala a plnou měrou se to začalo projevovat po roce 2001, když Čína vstoupila do WTO.

Čína totiž dokázala plně využít pravidla organizace. Velké tenze například budí i to, že je stále klasifikována jako rozvíjející se země, což jí dává určité výhody. Zároveň ale chce být uznána za tržní ekonomiku, proti čemuž bojují USA i evropské země. Pak by totiž ztratily určité nástroje, jak se bránit státem podporovaným čínským odvětvím a firmám. WTO navíc tíží její velikost a pomalost. Jednání se stávají mimořádně složitá.

Spiegel uznává, že Američané mají ke své kritice WTO částečně dobrý důvod. Pravidla organizace jsou totiž často nejasná, a zejména Čína toho mistrně využívá. Výsledkem jsou neustálé spory, které se musí řešit soudní cestou. Jenže právě tento mechanismus je nyní ohrožen Trumpovou politikou, protože Washington blokuje jmenování nových členů soudního orgánu. Pokud by pak nebylo jak vymáhat dodržování pravidel, celý systém by v podstatě zkolaboval. „V Ženevě ale doufají, že Američané se vrátí zpět ke stolu. S Trumpem, nebo bez něj,“ píše Der Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688