Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  11.07.2018 11:29:17

Žene Trump své spojence do náruče Číny?


Podle některých názorů zahraniční politika Donalda Trumpa tlačí Japonsko do náruče Číny. Například Wall Street Journal se domnívá, že „Trumpovy obchodní bojůvky sbližují Čínu a Japonsko“. Foreign Policy má ovšem za to, že ač na podobných tvrzeních je něco pravdy, Tokio „Peking za Washington jen tak nevymění“. Japonská politika vůči Číně je ale stále pragmatičtější, protože jednak roste moc Pekingu a globální role USA je značně nejistá.

FP tvrdí, že Trumpova zahraniční politika připomíná horskou dráhu a Japonsko tento vývoj cítí velmi silně. Spojené státy se mimo jiné stáhly z takzvaného Transpacifického partnerství, které předtím představovalo klíčovou multiraterální obchodní dohodu prosazovanou právě Washingtonem, ale i Japonci. Trump následně několikrát otřásl základy dlouholetých vztahů s Japonskem i Jižní Koreou, když tyto země obviňoval z parazitování na amerických výdajích na obranu.

Japonsko stejně jako Kanada či EU je předmětem Trumpových útoků i přesto, že je dlouhodobým spojencem USA. Japonská vláda se nyní obává i toho, že Trumpova vláda přehání význam dohody se Severní Koreou a ve skutečnosti nemá žádnou ucelenou strategii při jednání s Čínou. Japonsko sice nikdy nepodporovalo politiku vyvíjení maximálního tlaku na Severní Koreu, ale dnes se bojí opačného extrému, který by znamenal příliš mnoho ústupků této zemi. Trump totiž například nabídl ukončení vojenských cvičení s Jižní Koreou, která nazval „drahou provokací“. A učinil tak bez jakékoliv diskuse s korejskými partnery či s Japonci.

FP poukazuje na to, že ve stejnou dobu, kdy se zhoršují vztahy mezi USA a Japonskem, dochází k opačnému vývoji ve vztazích mezi Japonskem a Čínou. Obě strany jsou na sobě silně závislé v oblasti obchodu a mají zájem na udržení stability v regionu. V poslední době tak došlo k několika vzájemným návštěvám vysokých představitelů obou zemí, kdy se jednalo o čínském projektu Nové hedvábné stezky či o obchodních dohodách v rámci trojky ČínaJaponskoJižní Korea.

„Podobné kroky jsou vítány, ale v celkovém pohledu mají stále jen omezený význam. Jde o pragmatismus a mezi Japonskem a Čínou stále přetrvávají strategické spory. Týkají se například přírodních zdrojů v Jihočínském moři, čínského zbrojení a modernizace armády či vztahu s Tchaj-wanem. A i když se objevují legitimní obavy související s Trumpovou nepřátelskou rétorikou vůči spojencům, Japonsko má stále pevnou vazbu na americké bezpečnostní záruky. Na tom nic nezměnily ani Trumpovy slovní útoky,“ píše FP.

Zdroj: Foreign Policy

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688