Patria (Patria Finance)
Komodity  |  10.07.2018 19:23:17

Ropa nahoru a „Exxon nebo Tesla“

Investiční společnost Pictet v jedné ze svých posledních analýz poukazuje na to, že produkce ropy ve Venezuele klesá, těžba v Iránu je ohrožena sankcemi a americká těžba naráží na kapacitní omezení (zejména přepravní). Volné těžební kapacity v globální ekonomice tak podle odhadů dosahují jen asi 2 miliony barelů za den, a tudíž je dost dobře možné, že ceny ropy se dostanou znatelně nad „dlouhodobě rovnovážnou úroveň“. Což podpoří Exxon v jeho ropné rebelii – viz níže.

Vývoj u významných hráčů nabídkové strany popisuje následující graf. Jemu dominuje několikaletý růst těžby v USA. Z hlediska současné situace je relevantní zejména propad těžby ve Venezuele a rizika spojené s těžbou v Iránu:


O krátkodobém, či přesněji řečeno cyklickém růstu cen ropy, také občas hovoří například francouzský Natixis. Ten v podstatě tvrdí, že ropný cyklus se bude dál točit podle zaběhlých vzorců. Nás tudíž čekají cyklicky vyšší ceny ropy tažené utlumenými investicemi do těžby. On se ale tento cyklický pohled nevyhnutelně prolíná s tím dlouhodobým, strukturálním. Řada ropných gigantů se totiž odklání od ropy „necyklicky“ – věří v budoucnost alternativních zdrojů energie a investují právě do jejich rozvoje. Ale ne všichni.

Již před časem jsem tu poukazoval na to, že jakýmsi rebelem je v tomto pohledu Exxon. Ten například ve svých strategických výhledech sveřepě tvrdí, že ropě se bude i nadále vést z poptávkového hlediska dost dobře. I na Fool.com před několika dny poukazovali na to, že Exxon se svými investicemi hodlá i nadále zaměřovat zejména černé zlato. Letos hodlá investovat zejména do těžby 24 miliard dolarů, v roce 2019 by toto číslo mělo vzrůst asi o 15 % a kolem roku 2023 už by Exxon chtěl investovat ročně asi 30 miliard dolarů. Mezi rozjetými projekty je těžba v Brazílii, u pobřeží USA, či třeba v Mozambiku.

Jak hodnotí tuto strategii Exxonu trh? Jelikož se kapitalizace Exxonu drží stále kolem 350 miliard dolarů, moc se nemění ani moje již dříve prezentovaná kalkulace: Volný tok hotovosti firmy se minulý rok přiblížil 15 miliardám dolarů. Dejme tomu, že firma by tuto částku vydělávala ročně donekonečna - současná hodnota takového toku hotovosti pak odpovídá 202 miliardám dolarů. Kapitalizace je znatelně výš, takže trh předpokládá, že Exxon bude v budoucnu vydělávat o dost více. Konkrétně implicitně počítá s tím, že volný tok hotovosti poroste donekonečna (!) o 3 % ročně.

Jinak řečeno, trh předpokládá, že ropný a prosperující Exxon tu s námi bude ještě hodně, hodně dlouho. Základní možnosti, jak k tomu může dojít, jsou přitom jen dvě: Buď jsou sny o elektromobilech a alternativních zdrojích energie skutečně jen sny a rebel Exxon nakonec jde tou správnou cestou. Tady bychom se asi bavili zejména o alternativních způsobech omezení uhlíkových emisí v atmosféře. Nebo se i Exxon nakonec úspěšně přetransformuje na něco úplně jiného a dokáže na tom vydělávat minimálně tak dobře, jako nyní na ropě.

Jeho vedení dokonce hovoří o tom, že zisky a tok hotovosti se do roku 2025 ve srovnání s rokem 2017 zdvojnásobí. A návratnost kapitálu se zvedne ze 7 % na 15 %. Rebel má tedy velké ambice, ale obávám se, že k jejich dosažení by hodně potřeboval i onu cyklickou pomoc ropného trhu popsanou výše (otázkou je, co pak nastane, až se cyklus otočí). Nebo ještě lépe (pro něj) odvanutí elektrifikačních plánů. Možná dokonce, že v budoucnu uvidíme silnou korelaci (negativní) mezi akciemi Tesly a akciemi Exxonu. Právě kvůli jeho rebelii.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

15.03.2022Ceny v průmyslu táhne nahoru ropa a plyn Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
04.01.2022Akcie Tesly a Apple táhly akciové indexy nahoru Research (Česká spořitelna)
29.03.2021Mobilita a ekonomika nahoru, ropa k 80 dolarům Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688