Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.07.2018 12:14:38

Blíží se „obrovská příležitost pro nákup akcií“?


The Washington Post před několika dny uveřejnil článek, který hovořil o blížící se „matce všech úvěrových bublin“. Jeho autorem je Steven Pearlstein z George Mason University a tato úvaha vyvolala velký ohlas, což je zřejmé například z více než 500 komentářů na stránkách The Washington Post. Známý investor Ed Yardeni na svém populárním blogu píše, že řada jeho klientů se jej ptala na názor na zmíněný článek a hrozbu prasknutí největší úvěrové bubliny všech dob. A tento názor investor shrnuje následovně:

Za prvé, Yardeni souhlasí s tím, že nějaká krize v budoucnu přijde. V poválečném období byly recese většinou vyvolány utahováním monetární politiky Fedu a to samé platí o krizích, protože vyšší sazby ztížily dlužníkům dluhovou službu, zvýšil se objem špatných úvěrů, začala se šířit krizová nákaza a ekonomika spadla do recese. Akciového trhu se přirozeně zmocnili medvědi. Vše se otočilo k lepšímu ve chvíli, kdy Fed začal opět uvolňovat finanční podmínky.

Za druhé, Pearlstein správně tvrdí, že předchozí úvěrová bublina byla nafouknuta domácnostmi, které se „za pomoci levných úvěrů pokoušely zbavit svých předražených nemovitostí“. Tentokrát by podle něj měly být epicentrem krize korporátní dluhy, které slouží firmám k vyplácení hotovosti akcionářům, ať již ve formě dividend či odkupů akcií. S tímto pohledem ovšem Yardeni nesouhlasí. Odmítá, že by korporace „odčerpávaly kapitál z produktivních investic“ a vrhly se masově na „finanční inženýrství“, kterým nahrazují vlastní kapitál dluhy. Ačkoliv je pravda, že zadlužení korporací dosahuje vysokých hodnot, to samé platí o zásobách hotovosti v rozvahách firem a o jejich schopnosti generovat hotovost. A navíc se zvyšuje průměrná doba splatnosti korporátních závazků.

Pearlstein přímo tvrdí, že odkupy vlastních akcií jsou škodlivým jevem. Dodává, že nejhorší na všem je to, že asi třetina odkupů je financována dluhy. Podle Yardeni jde ale o tvrzení, které nemá oporu v datech. Pearlstein pak dodává, že firmy by namísto odkupů měly investovat do budoucnosti a dávat více peněz zaměstnancům. Yardeni ale zpochybňuje i tuto jeho výhradu poukázáním na vysoké cash flow, které firmy generují. To ke je spolu s „mírným růstem dluhů“ schopno zajistit jak jejich investiční výdaje, tak odkupy a dividendy. Jinak řečeno, podle Yardeniho nedochází k tomu, že by firmy škrtily své investice proto, aby byly schopny vyplácet více hotovosti akcionářům.

Za třetí, Pearlstein tvrdí, že dluhy firem jsou stále rizikovější. Například v posledních letech byla asi polovina nově vydaných obligací hodnocena jako spekulativní či měla rating BBB. K tomu je stále větší část dluhů tvořena bankovními úvěry, které jsou následně sekuritizovány a prodány jako deriváty investorům podobně, jako jim byly před poslední krizí prodávány hypotéční deriváty. S těmito obavami Yardeni souhlasí a problémy by například mohl vyvolat pokles cen ropy, který by se mohl promítnout do bankrotů ropných společností z USA. Nicméně podle investora by možnou krizi mohla tlumit řada fondů zaměřujících se na koupi aktiv pod velkým tržním tlakem za nízké ceny.

Pearlstein si tak podle Yardeniho zaslouží uznání za výčet potenciálních rizik, některá svá tvrzení ale nemá dostatečně podložená fakty a zaměřuje se zejména na negativa. Největším rizikem současnosti pak podle investora není úvěrová bublina, ale hrozba rozsáhlé obchodní války. A dodává, že až přijde další krize, „pravděpodobně nabídne výbornou příležitost pro nákup akcií.“

Zdroj: Blog Eda Yardeniho


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688