Ceny másla prudce rostou. Přesáhnou 60 korun jako loni?

TNBiz, 10.7.2018

Máselná krize je na spadnutí! Stejně jako před rokem už průměrné ceny za kostku másla překročily 50 korun. V některých obchodech ho koupíte ještě o pár korun dražší. Lidé si ale zatím nedělají zásoby, a tak odborníci doufají, že ceny nepřesáhnou loňský rekord.

Jako by se historie opakovala. Tak jako loni šplhají ceny másla závratnou rychlostí. V červnu byly dokonce vyšší než v roce 2017, kdy způsobily máselnou krizi, průměrně už překročily 50 korun. Upozornil na to portál Lidovky.

Některé řetězce ale prodávají kostku másla o několik korun dráže, vybrané produkty dokonce za 57 korun. To už je jen o tři a půl koruny méně, než byl loňský rekord. Ceny měsíčně vzrostly o deset až patnáct procent.

I přesto si ale lidé zatím podle odborníků nezačali dělat zásoby, jako tomu bylo loni, kdy skupovali máslo v akci a uschovávali ho v mrazáku "na horší časy". Ceny másla ale podle analýz strmě stoupají v celé Evropské unii.

Experti nárůst vysvětlují tím, že poptávka násobně převyšuje nabídku. Češi v posledních letech máslo konzumují více, než tomu bylo v minulosti. Navíc rostou ceny mléka a smetany, ze kterých se máslo vyrábí.

I přesto odborníci doufají, že letošní ceny nedosáhnou hodnoty těch loňských. "Nemyslím si, že by letošní ceny převýšily ty loňské. Češi snad odjedou na dovolenou a ceny másla opadnou," uvedl pro portál předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy