Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  10.07.2018 10:22:34

Čím méně státu, tím méně korupce


Korupci lze dobře zabránit jen minimalizací korupčních příležitostí, což vyžaduje eliminaci stavu, kdy o obrovských majetcích nerozhodují vlastníci, nýbrž pouze správci; a právě na takovém modelu stojí stát, jenž ani v případě totálního selhání v boji s korupcí není nahrazen efektivnější konkurencí.

Boj s korupcí“ bezesporu patří mezi nejlíbivější politická hesla; všichni souhlasí, nikdo nic nenamítá. Když k tomu přidáme, že výsledky jsou prakticky neměřitelné, jedná se o ideální agendu téměř každého politika. Slýcháme tak populisty skloňovat slovo transparentnost ve všech pádech, případně volat po omezování naší svobody skrze majetková přiznání a podobně. Typicky to končívá tím, že korumpovatelnou osobu někdo hlídá, takže je třeba uplácet i hlídače; a pak hlídače hlídačů… Zásadní problém spočívá i v tom, že v prostředí korupcí prolezlém s ní pochopitelně mají bojovat již zkorumpované úřady, což je činnost principiálně odsouzená k neúspěchu.

Některé snahy o potírání korupce jsou o něco efektivnější než jiné, avšak žádný stát světa tento problém nedokázal vyřešit systémově. A já ani nevěřím, že máme šanci takové řešení najít, dokud se nezaměříme na příčinu. Položme si tedy otázku: Kdo je úplatný? Odpověď je nasnadě: Pouze ten, kdo spravuje cizí majetek. Majitele z principu nelze uplácet, respektive pokusíte-li se o to, prostě mu děláte obchodní nabídku. Zkusíte-li třeba majiteli firmy dát peníze za to, abyste od něj dostali zakázku, neuplácíte, ale reálně mu dáváte slevu.

Stát jako celek je bohužel inherentně založen na tom, že někdo spravuje majetek, který mu nepatří. To v praxi znamená, že státní zaměstnanci mají neustálé incentivy k přijímání úplatků; ty majitelé soukromých firem nemají, neboť je dokonce uplatit ani nelze, jelikož úplatek majitele je prostě obchod. Jejich podřízené podplatit samozřejmě možné je; leč jejich zaměstnavatelé – tedy majitelé – jsou jednak motivováni tomu zabránit (ztráty totiž platí z vlastní kapsy), ale především když v tom fatálně selžou, o svou firmu přijdou a jejich bohatství, majetek i zákazníci se přesunou k tomu, kdo si svůj byznys pohlídá lépe.

Korupci lze tedy efektivně a systémově zabránit jen minimalizací korupčních příležitostí, což vyžaduje eliminaci stavu, kdy o obrovských majetcích nerozhodují vlastníci, nýbrž pouze správci; a právě na takovém modelu stojí stát, který navíc ani v případě totálního selhání v boji s korupcí není nahrazen efektivnější konkurencí. Místo toho jen více zmáčkne své daňové poplatníky; ti mu neplatí dobrovolně, takže nemohou platbu odmítnout jako zákazníci na volném trhu. Zapomeňme tedy na transparentnost či úplatné úřady pro boj s korupcí. Prostě jen přestaňme plnit veřejné rozpočty a lákat na ně úplatkáře. Neberme lidem skrze daně jejich peníze; nechme je, ať o nich rozhodují sami.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688