Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.07.2018 17:33:35

Odchody z britské vlády: Po ministru pro brexit končí na zahraničí Johnson

Aktualizováno

Britský ministr pro odchod z Evropské unie David Davis v noci na dnešek rezignoval. Davis patřil mezi zastánce jasné odluky od unijních struktur a média spekulovala, že další vysoce postavení členové kabinetu budou následovat. Odpoledne ohlásil rezignaci ministr zahraničí Boris Johnson, který je důsledným zastáncem odchodu Británie ze společenství. Premiérka Theresa Mayová ji přijala.

Davis se svého úřadu vzdal po sporu s Mayovou ohledně jejího kompromisního návrhu na podobu vztahů Spojeného království s EU poté, co země příští rok blok opustí. Ve svém rezignačním dopise napsal, že kvůli politice Mayové se Londýn ocitne v "lepším případě ve slabé vyjednávací pozici" a bude nucen činit další ústupky. Parlament navíc podle něj nezíská po brexitu zpět z Bruselu některé pravomoci. Podle něj je "méně a méně pravděpodobné", že se vládě podaří uvést do praxe výsledek referenda z roku 2016, v němž se Britové vyslovili pro odchod z EU.

Vládní návrh příliš měkký?

"Doufám, že moje rezignace vyvolá tlak na britskou vládu, aby další ústupky nečinila," řekl Davis s tím, že nijak nehodlá zpochybňovat pozici Mayové a ani vyzývat další ministry k rezignaci. Domnívá se také, že jeho odchod premiérka zvládne.

Mayová v reakci na Davisovu demisi podle agentury Reuters uvedla, že jeho odchodu lituje. Dodala, že vyjednávací pozice britské vlády je v souladu s výsledkem referenda i volebním programem konzervativců, v němž strana slibovala odchod z jednotného trhu i celní unie. Podle ní také není pravda, že by parlament nezískal po brexitu zpět kontrolu nad britskými zákony. Současný návrh je nezbytný pro to, aby mohla nastat fáze podrobnějších jednání o budoucích vztazích Londýna a Bruselu, uvedla Mayová.

Davis funkci ministra pro brexit zastával od roku 2016 a byl hlavním britským vyjednavačem s unií. Odchod z ministerstva ohlásila podle tisku i další klíčová osoba, jeho náměstek Steve Baker. Údajně rezignovala také vysoce postavená úřednice ministerstva Suella Bravermanová. Odpoledne řady končících vysokých vládních činitelů rozšířil bývalý starosta Londýna Boris Johnson.

Davisovým nástupcem byl jmenován se stal Dominic Raab, který svou kariéru začal jako obchodní právník. Později působil v Bruselu jako poradce pro unijní a mezinárodní obchodní právo. Jméno Johnsonova nástupce zatím známo není.

"Jméno jeho nástupce bude oznámeno brzy. Premiérka děkuje Borisovi za jeho práci," uvedl podle agentury Reuters úřad premiérky ve zprávě zaslané emailem.

Davis podal demisi krátce poté, co si Mayová v pátek zdánlivě zajistila podporu rozděleného kabinetu pro svůj plán týkající se vztahů Británie a EU po brexitu. Podle některých členů vlády, kteří jsou zastánci takzvaného "tvrdého" brexitu, tedy úplné odluky od unijních struktur, je ale vládní návrh příliš měkký. Tento názor zastává i Davis, jenž podle deníku Financial Times o obsahu plánu do poslední chvíle nevěděl.

Boj o křeslo lídra konzervativců?

Britská média začala spekulovat, že se rozhořívá boj o vedení Konzervativní strany. Jestliže Davisova demise ještě nepředstavovala okamžité ohrožení premiérky Mayové, pak zastánci tvrdé brexitové linie získávají v odstupujícím Johnsonovi alternativního předáka, napsal na webu list The Guardian. Podle deníku jde možná o poslední Johnsonovu šanci dosáhnout na vysněné premiérské křeslo. Jeho boj bude ale prý těžký, protože méně než polovina konzervativních poslanců podporuje odchod z EU a ještě méně jich je pro jeho "tvrdou" formu.

Podle webu týdeníku The Spectator Johnson zřejmě nyní soudí, že žádná dohoda s Bruselem o brexitu je přijatelnější řešení, než kompromis navržený Mayovou. Otázkou podle listu ovšem je, kolik poslanců se na jeho stranu v jeho názoru připojí.

Zdroje: ČTK, Reuters

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688