TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  08.07.2018 20:57:43

Ministryně Malá: účelová kauza vznikla jen kvůli nové koncepci na spravedlnosti


Televize Nova má k dispozici materiál ministryně spravedlnosti Taťány Malé se změnami, které hodla z titulu své funkce provést. Plány sepsala v dokumentu s názvem Koncepce Ministerstva spravedlnosti. Právě ten podle ní mohl stát za vznikem kauzy ohledně údajného opisování v jejích dvou diplomových pracích.

Taťána Malá má coby nová ministryně spravedlnosti velké plány. Jestli ale dostane šanci je blíže představit, není v tuto chvíli vůbec jisté. Bude muset totiž vysvětlovat podezření z plagiátorství dvou diplomových prací, která se objevila.

Andrej Babiš právě v souvislosti s možným plagiátorstvím Malé naznačil, že pokud by se podezření potvrdila, měla by na post ministryně rezignovat. Taťána Malá ale k odstoupení nevidí důvod - tvrdí, že má svědomí čisté. I proto se chystá vše vysvětlit jak svým kolegům z hnutí ANO, tak i celé Sněmovně.

Ministryně si myslí, že kauza kolem opisování se mohla objevit kvůli připravované koncepci. "Určitě není samo sebou, že tato kauza vznikla," prohlásila. A tomu, že jde o účelovou věc, věří i předseda vlády a šéf hnutí ANO. "Doufám, že se obhájí a že je to jenom, nechci použít to klasické slovo kampaň, jako Čapí hnízdo," řekl Andrej Babiš.

Jenže podle řady akademiků a právníků je plagiátorství snadno ověřitelné - a o kampaň tak jít nemůže. Sepsali proto petici s výzvou adresovanou přímo premiérovi. "Proto Vás tímto vyzýváme, abyste z jednání paní Malé vyvodil důsledky a navrhl prezidentovi republiky její odvolání z funkce ministryně spravedlnosti," píše se v petici.

Taťána Malá se kvůli kauze sejde s kolegy z hnutí v pondělí. První příležitost předstoupit před Sněmovnu bude mít na zasedání o den později.

Koncepce Ministerstva spravedlnosti

V téměř padesátistránkovém dokumentu nazvaném Koncepce Ministerstva spravedlnosti se nová ministryně opřela do fungování teď už svého ministerstva. "Dlouhodobou nekomunikací a direktivním způsobem řízení dochází k posilování neklidné atmosféry nejistoty a zvyšuje se odpor vůči ministerstvu," stojí v dokumentu.

Taťána Malá plánuje podle materiálu řadu změn - třeba reorganizaci legislativní rady vlády. Proměnit tento poradní orgán plánuje Malá kvůli tomu, že v jeho obsazování podle ní není systém. Zároveň si chce u jeho členů udělat docházku, na základě které by bylo možné odvolávat členy, kteří dlouhodobě nechodí. "Bylo by velmi smutné, kdyby výběr do tohoto orgánu byl dán politickými kritérii," nesouhlasí s nápadem Malé předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Další věc, na kterou by se chtěla ministryně zaměřit, je více peněz pro střední personál na soudech. Nedostatek těchto lidí zpomaluje podle soudců jejich práci. Soudy totiž nemají uchazeče na uvolněná místa, a musí přijímat v podstatě kohokoliv.

A vyřešit by nová ministryně chtěla i otázku pravidelného hodnocení soudců. "Mělo by být kritériem pro další kariérní postup a příprav," vysvětlila Malá. Třeba s tímto bodem ale zřejmě narazí. Podle soudců je nemůže kvůli jejich nezávislosti hodnotit nikdo spojený s vládou a žádný jiný nezávislý orgán jako třeba nejvyšší rada soudnictví u nás neexistuje.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688