Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.07.2018 15:23:00

Globální ekonomika se navzdory všem překážkám vrací k vyšší rychlosti

Modely společnosti Fulcrum AM i nadále ukazují, že v globální ekonomické aktivitě došlo opět k oživení poté, co nastal na počátku roku 2018 určitý růstový útlum. Šéf společnosti a známý investor Gavyn Davies na stránkách Financial Times tvrdí, že se sice objevují první známky negativnějšího vývoje v některých předstihových indikátorech v USA a Číně, ale většina dat stále ukazuje na pevný základ současného oživení. A „pokud hovory o obchodní válce globální ekonomiku skutečně poškodí, a k tomu může dost dobře dojít, zatím se tak nestalo“.

V eurozóně podle Daviese zůstává ekonomická aktivita mnohem slabší než ve druhé polovině roku 2017. Nicméně zde došlo ke stabilizaci na úrovni trendu a „není pravděpodobné, že s ohledem na vývoj v USA a Číně dojde k dalšímu zhoršení“. Globální ekonomika podle modelů Fulcrumu nyní expanduje rychlostí 4,4 %, tudíž 0,6 procentního bodu nad trendem. Rizikem je zejména „kolize mezi fiskální expanzí a monetárním utahováním v USA, která se stává stále větším bolehlavem pro vedení Fedu“. V minulosti totiž bývalo dost složité dosáhnout v pozdní fázi cyklu hladkého přistání a současná fiskální politika tyto snahy ještě více komplikuje. K tomu se samozřejmě přidávají protekcionistické snahy Trumpovy vlády.

Protekcionismus ohrožuje zejména rozvíjející se trhy a následně rostou tendence k posilování dolaru. „Racionální analýza ukazuje, že dopady nových cel by měly být s ohledem na současný globální boom omezené, ale pokud se nervozita přelije na finanční trhy, mohou to být nakonec ony, kdo vyvolá ekonomický šok, který mohou modely jen těžko predikovat dopředu,“ píše Davies. A dodává, že záplava negativních zpráv vztahujících se k obchodním válkám je dost velká na to, aby se skutečně rozšířil značný pesimismus. Již nyní probíhá velký odliv peněz z akciových trhů, od dubna měny rozvíjejících se zemí k dolaru oslabily asi o 11 % a to utahuje finanční podmínky v rozvíjejícím se světě. To vede k utahování monetární politiky, což obratem zvyšuje celková rizika. Výjimkou je v tomto ohledu Čína, kde sazby klesají.

Následující dva grafy ukazují historický a odhadovaný aktuální vývoj v USA a v Číně. Tedy ve dvou zemích, mezi kterými zatím probíhají největší obchodní spory:



Americká ekonomika by nyní měla podle modelů Fulcrumu růst asi o 3,6 %, což podle Daviese není s ohledem na výstupy jiných modelů nijak překvapující. Opak ovšem platí v případě Číny, protože zde Fulcrum hovoří o růstu ve výši 8 %, zatímco ekonomové obecně poukazují na útlum růstu maloobchodních tržeb a investic. V Evropě pak podle Daviese došlo k znatelnému propadu tempa růstu v Německu a dalších velkých ekonomikách. „Období, kdy Evropa v roce 2017 uzavírala růstovou mezeru, mělo podle všeho jen krátký život. Nicméně riziko recese je i zde stále malé,“ tvrdí investor.

Zdroj: FT, Fulcrum AM








Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:56  Ranní okénko - Dnes finální odhady růstu HDP za 4.Q 2023 z ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:26  HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Koruna dnes sleduje HDP a eurodolar ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688