TNBiz (TN.cz)
05.07.2018 14:05:16

Česku hrozí vedra, rozsáhlé požáry a silné bouřky

Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ) vydal varování před extrémním počasím na následující týden. Teploty se budou pohybovat i nad tropickou třicítkou. Kvůli tomu je na severu Čech zvýšené riziko požárů. Pro Moravu a jižní Čechy pak platí výstaha před silnými bouřkami.

"Do teplého vzduchu nad naším územím začíná zvolna postupovat od severozápadu mělká brázda nižšího tlaku vzduchu," napsal ČHMÚ. Znamená to, že na našem území můžeme očekávat nejen tropické teploty.

Ty se dnes budou pohybovat mezi 28 až 32 °C a obzvlášť na Ústecku, Českolipsku, ve středních Čechách, na Moravě a ve Slezsku překročí hranici 31°C.

Horko potrápí hlavně Ústecký kraj, kde se i kvůli suchu mohou tvořit rozsáhlé požáry. Výstraha platí do odvolání a hrozbu údajně nesníží ani lokální srážky.

Silné bouřky zase hrozí na Vysočině, v Jihočeském, Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, a to v pátek od poledne do 21:00. Přívalové deště mohou ojediněle vést k zatopení níže položených míst, například sklepů.

V souvislosti s vysokými teplotami hrozí riziko přehřátí organismu. ČHMÚ proto doporučuje omezit tělesnou zátěž a pokud možno nepohybovat se na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. 

Pozor by si měli dát i všichni řidiči, obzvlášť pak rodiče a majitelé mazlíčků. Děti ani mazlíčci rozhodně nemohou zůstat ve stojících autech na přímém slunci, a to ani s pootevřeným okénkem!

Doporučuje se také zvýšená konzumace neperlivých, neslazených nápojů bez kofeinu, které je vhodné kombinovat s minerálkami.

Rozhodně také nerozdělávejte oheň v lesích ani u luk a pozor si dejte i na cigaretové nedopalky. Přenosné vařiče ani jiné zdroje otevřeného ohně se také nedoporučují používat.

 

Požár pole u Žuráně - V tomto suchu je bohužel požár věc okamžiku a šíří se velice rychle.

Dohašování požáru podél železniční trati mezi Ústím n/L a Lovosicemi

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty