Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  04.07.2018 09:38:11

ČR - maloobchod v květnu rostl o 0,4 respektive 5%


Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v květnu reálně meziměsíčně o 0,4 %. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 5,0 %, stejně jako bez očištění.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel (CZ-NACE 47) po očištění o sezónní vlivy zvýšily v květnu reálně o 0,4 %, přičemž za potraviny vzrostly o 1,7 %, za pohonné hmoty o 0,7 %, naopak za nepotravinářské zboží klesly o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy (při stejném počtu pracovních dní v květnu 2018 i 2017) zvýšily o 5,0 %, v tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,5 %, za pohonné hmoty o 5,4 % a za potraviny o 3,5 %1).

Bez očištění se maloobchodní tržby meziročně zvýšily o 5,0 %. Tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,5 %, za pohonné hmoty o 5,4 % a za potraviny o 4,3 %1).

Zvýšení tržeb zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen. Pokračoval dlouhodobý trend růstu prodejů přes internet nebo zásilkovou službu (o 16,4 %). V nepotravinářském sortimentu vzrostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením (o 8,7 %), s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 7,3 %), s výrobky pro domácnost (o 6,5 %), s oděvy a obuví (o 4,6 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 1,9 %). V nespecializovaných prodejnách s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,5 % a ve specializovaných prodejnách potravin o 0,9 %.

Cenový deflátor (CZ-NACE 47) ke stejnému období předcházejícího roku (bez vlivu DPH) činil 101,3 % a byl ovlivněn zejména vyššími cenami pohonných hmot, potravin, farmaceutického, zdravotnického a kosmetického zboží a výrobků pro domácnost. Naopak ceny klesly v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s oděvy a obuví a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci.

Sezónně očištěné tržbyzaprodej a opravy motorových vozidel (CZ-NACE 45) vzrostly reálně meziměsíčně o 0,5 %. Meziročně se tržby snížily o 3,5 % (očištěné i neočištěné o kalendářní vlivy). Tržby za opravy motorových vozidel meziročně klesly o 4,3 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 3,3 %.

Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici na:  http://ec.europa.eu/eurostat/web/short-term-business-statistics/publications/news-releases.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po 11:09  Ceny v průmyslu i zemědělství klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Po 10:29  Únorový růst průmyslových cen byl tažen dražšími energiemi (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po 10:13  Ceny v průmyslu mírně nad očekáváním trhu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688