Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  03.07.2018 17:58:50

DPA: Čína se chystá na obchodní válku s USA, varuje před panikou


Hodiny tikají, Čína se připravuje na eskalaci obchodního konfliktu se Spojenými státy. V pátek totiž vstoupí v platnost první americká cla na zboží z Číny v hodnotě 34 miliard dolarů (761 miliard ). Peking se chce revanšovat - a nebezpečí zlehčuje, píše agentura DPA. Čínská centrální banka dnes uvedla, že nehodlá nečinně přihlížet nynějšímu propadu měny a na turbulence na akciových trzích se chystá reagovat i čínská komise pro cenné papíry.

Peking varuje i před panikou a nakázal státem kontrolovaným médiím, aby nebezpečí obchodní války mezi oběma největšími světovými ekonomikami zlehčovala. Vyplývá to z instrukcí čínské cenzury, z nichž cituje list China Digital Times. Ten sídlí v Kalifornii.

Nedávné kurzové ztráty jüanu tak noviny označují za "iracionální" a "přehnané". Investory vyzývají, aby nepropadali panice. "Dlouho jsme na to čekali a připravovali jsme se," napsal ekonomický list Ťing-ťi ž'-pao a optimisticky dodal: "Dopady na čínské hospodářství zůstanou v kontrolovatelném rámci."

V pátek mají Spojené státy začít uplatňovat 25procentní clo na dovoz z Číny v objemu 34 miliard dolarů (761 miliard ) ročně. O dalších clech na čínské zboží za 16 miliard dolarů se má rozhodnout 13. července, účinnosti by pak nabyla počátkem srpna. Čína již oznámila odvetná cla na dovoz z USA v obdobné výši. Pokud by na ně skutečně mělo dojít, je americký prezident Donald Trump podle svých slov připraven zavést clo na čínský dovoz ve výši 200 miliard dolarů. Takové opatření by postihlo polovinu veškerého vývozu z Číny do USA.

Nebezpečí obchodní války mezi dvěma největšími světovými ekonomikami znejistilo investory. V pondělí zaznamenaly čínské akciové trhy značné ztráty, dnes se ale napjatá situace na asijských burzách poněkud uklidnila. Náladu investorům podle obchodníků zlepšilo sdělení centrální banky, že chce udržovat stabilní měnu. Akciové trhy v Šanghaji a Šen-čenu uzavřely opět v zisku.

Čína bude svou měnu jüan stabilně udržovat na přiměřené, vyvážené úrovni, ujistil v rozhovoru s listem China Securities Journal šéf centrální banky I Kang. Pohyby kurzů na devizovém trhu sleduje centrální banka pečlivě, vysvětlil I.

Čínská měna je ale pod silným tlakem. Analytici uvádějí důvody mimo Čínu samotnou, například obchodní konflikt s Washingtonem a růst úrokových sazeb v USA. Poukazují ale i na oslabení domácí konjunktury.

Na rozdíl od jiných měn, jako je dolar či euro, není kurz jüanu plovoucí. Centrální banka naopak každý den stanovuje úroveň, kolem níž se kurz smí pohybovat v pevně daném rozmezí. Při jejím určování se ale banka více než v minulosti řídí situací na trhu.

Analytici upozorňují, že slabý jüan by mohl pomoci zlevnit čínský vývoz, a tím zmírnit dopady obchodní války. Rychlá devalvace jüanu je ale považována za potenciálně nebezpečnou. Když se Čína na podzim roku 2015 a začátkem roku následujícího pokoušela přenechat měnu ve zvýšené míře tržním silám a devalvovala ji, docházelo k turbulencím na trzích po celém světě.

Během eskalace obchodního sporu si Čína chce především udržet stabilitu. Státní média byla instruována nešířit bez předchozího schválení žádné výroky amerického prezidenta, dalších zástupců americké vlády ani zprávy z amerických médií. Tato fáze obchodního konfliktu s USA si žádá "klid a racionalitu", stojí podle China Digital Times v instrukcích. Jednání jsou přerušena a odvetná opatření budou cílena tak, aby rozeštvala různé americké skupiny.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688