Patria (Patria Finance)
Komodity  |  03.07.2018 17:17:59

Platina. Opravdu strká hlavu na popravčí špalek?


Celní poplatky na zboží za stovky miliard dolarů, kterými se Čína i Spojené státy svírají v kleštích, mají oběti i na takových trzích, jako je obchodování s některými kovy. Platina minulý týden v pátek završila nejhorší měsíc od loňského září. Americko-čínské spory zasely obavy z eskalace obchodního sporu a z útlumu přinejměnším průmyslové poptávky, kterou by to mohlo znamenat.

Platina má také obecnější problémy. Bílý kov se používá v přístrojích, které snižují emise z naftových motorů. Výrobci aut se za dozvuků emisního skandálu Volkswagenu ale stále více orientují na elektromobilitu a popularita dieselů upadá.

Když se k tomu přidají indicie, že Trump uvažuje o až 25% clech na dovážené osobní vozy a autodíly, je zřejmé, že řada investorů bije na poplach. "Platinu masakrují," uvedl podle Bloombergu Phil Streible, seniorní analytik společnosti RJO Futures v Chicagu.

Futures na říjnové dodání platiny se na newyorské komoditní burze Nymex dnes propadly až o 1,6 % na 800,70 USD za unci, což je z pohledu nejaktivnějších kontraktů nejníže od roku 2008. V pondělí ztratily dalších více než 5 procent. A útěchu aby jeden pohledal i na promptním trhu. Tam se platina propadla až o 2,4 % na 798,26 za unci.

Svár mezi oběma největšími ekonomikami – americkou a čínskou - sledují také investoři do zlata. To je podobně jako jiné komodity ve vleku sílícího dolaru. V červnu utrpělo třetí měsíční pokles za sebou a dnes se ubíralo k jedné z nejslabšího závěrečných hodnot od loňského září.

Silnější dolar zvyšuje náklady výrobcům, protože zdražuje suroviny v jiných měnách než v dolaru. Komoditní index Bloombergu zažil se sílícím dolarem v pondělí nejhorší den od listopadu 2016.

Vývojem nicméně pomohla dnes otočit slova představitelů čínské centrální banky, kteří potvrdili dosavadní kurz čínské měnové politiky. Guvernér PBOC slíbil, že bude držet jüan stabilní, a dolar v dnešním obchodování obrátil dolů.

Cena zlata na spotovém trhu dnes rostla naposledy (16:51 SELČ) o zhruba 1 % na 1 254 USD za unci. Nadále ale zůstávala v blízkosti letošních minim. Platina na spotovém trhu rostla naposledy o skoro 3 % na 841 USD za unci.

Podle Georgette Boeleové, analytičky ABN Amro, má “situace v Číně zásadní dopad na všechny kovy včetně zlata”. V pátek 6. července začnou plati americká cla na dovoz čínského zboží v hodnotě 34 miliard USD. Na avizovanou čínskou odpověď trhy čekají. Podle Boeleové přitom nejde jenom o hrozící obchodní válku. Investoři sledují také narůstající riziko firemních bankrotů.

Podle analytičky ABN Amro by měla cena zlata najít dno mezi 1200 a 1250 USD za unci a platina v blízkosti 800 USD za unci. Palladium by podle ní mohlo klesnout pod 900 USD za unci oproti zhruba 950 USD, kde se pohybuje nyní.

Zdroje: BBG, Reuters

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si také


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688