Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Dluhopisy  |  03.07.2018 11:10:06

Potřebují (mladí) investoři dluhopisy?

Pokud bychom brali v potaz historické a očekávané výnosy, mladí lidé a investoři s velice dlouhým investičním horizontem by do dluhopisů vůbec nemuseli investovat. Jenže historická data a vývoj na reálném investičním účtu jsou dvě různé věci.

Čísla o historické výkonnosti hovoří celkem jasně. Akcie jsou v dlouhodobém horizontu výkonnější než dluhopisy, takže pro mladé lidi by neměl být problém investovat pouze do akcií a dluhopisovou složku neřešit až do doby těsně před důchodem.

Není tomu tak ale vždy. Na grafu je zobrazena výkonnost indexu S&P 500 po odečtení výkonnosti 5letých státních dluhopisů USA. De facto je ztedy zobrazeno, jak často a o kolik akcie překonávaly dluhopisy v 15letém období.

Akcie překonávaly dluhopisy ve více než 85 % doby a průměrně byl jejich celkový výnos za 15 let o 300 procentních bodů lepší než u dluhopisů. Akcie tedy v dlouhodobém horizontu vydělávají více než dluhopisy. Tyto průměrné hodnoty ale neříkají nic o tom, co se děje, když akcie dluhopisy zrovna nepřekonávají.

Od konce 20. let do začátku 40. let pětileté dluhopisy překonávaly akcie celkově o více než 60 procentních bodů (akcie ročně vydělaly něco přes 1 %, ale dluhopisy téměř 4 %). Od konce 60. let do začátku 80. let pak na tom byly dluhopisy opět lépe než akcie, celkově o 45 procentních bodů (akcie ročně 5,1 %, dluhopisy 6,4 %). A pak ještě od konce 90. let do léta 2012 překonaly dluhopisy akcie celkově o 50 procentních bodů (akcie ročně 4,3 %, dluhopisy 6 %).

Riziko a psychologie

Tolerance k riziku je důležitá proměnná, která tyto průměrné hodnoty trochu bagatelizuje. Každý totiž k riziku přistupuje jinak a vnímání rizika se u každého v čase mění na základě zkušeností, věku a podobně.

Takže i kdyby mladí lidé mohli investovat všechny peníze do akcií, protože ve velice dlouhém období budou nejvýkonnější, psychologie hraje důležitou roli. Historické výsledky na papíře jsou jedna věc, ale málokdo dokáže pravidelně odkládat všechny volné peníze do akcií bez ohledu na volatilitu, případně dokonce silné medvědí trendy. Testování strategií, optimalizace a analýza scénářů sice mohou vypadat hezky, ale nic investora nepřipraví na to, když jeho portfolio ztratí za pár týdnů nebo měsíců polovinu hodnoty.

 

Celkově tedy lze říci, že mladí investoři možná dluhopisy do portfolia vysloveně nemusejí zařazovat, ale pro klidnou mysl a stabilizaci výnosů by to měli alespoň zvážit. Dluhopisy mohou chránit investory před deflací, recesemi, propady na akciovém trhu a také před nimi samotnými, když mají tendenci dělat špatná investiční rozhodnutí v nesprávnou dobu. Právě poslední jmenovaná schopnost je nejlepší omluvou pro možná někdy příliš nízké výnosyV konečném důsledku to mohou být právě ty horší, ale přitom stabilní výnosy, které investorovi pomohou splnit jeho dlouhodobý investiční plán.

Další článek: Proč akcie dlouhodobě posilují?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688