Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Státní rozpočet  |  02.07.2018 14:41:57

Státní rozpočet je ve schodku 5,9 miliardy korun


 

„Programové prohlášení vlády bude narážet na limity státního rozpočtu. Zvláště růst důchodů a výdajů na státní zaměstnance mohou ohrozit naplnění plánované bilance státního rozpočtu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

„Za první pololetí letošního roku bylo státním zaměstnancům vyplaceno 53,1 miliardy korun, což je o 14,2 procenta více než ve stejném období loňského roku. Výdaje na platy státních zaměstnanců se začínají vymykat kontrole a mělo by se přistoupit k redukování počtu administrativních pracovníků,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. 

Po prvním pololetí letošního roku je státní rozpočet v horší kondici než před rokem. Plnění programového prohlášení vlády, které v mnohých bodech navyšuje výdaje státního rozpočtu, bude při dodržení plánovaného schodku obtížné. Zvláště růst výdajů na výplatu důchodů a rostoucí platové požadavky státních zaměstnanců silně zatěžují státní rozpočet.

Na konci června hospodařil státní rozpočet s deficitem 5,9 miliardy korun. Ve stejném stejnému období loňského roku přitom bylo hospodařeno s přebytkem 4,6 miliardy korun. Na konci letošního roku by stát měl hospodařit s deficitem 50,0 miliardy korun. Již dnes však bez započtení příjmů z Evropské unie hospodaří s deficitem 28,8 miliardy korun.   

Příjmy státního rozpočtu rostou díky vyššímu výběru daní a odvodů na sociální zabezpečení. Ještě rychleji však rostou výdaje státního rozpočtu, které jsou za první pololetí o 64,1 miliardy korun vyšší než loni. Výdaje na investice dosáhly hodnoty 33,1 miliardy korun. V porovnání se stejným obdobím předešlého roku investice vzrostly o 12,8 miliardy korun. Celková výše investic je však stále nedostatečná.

Do budoucna by bylo vhodné změnit strukturu státního rozpočtu, tak aby se snížily mandatorní výdaje státu a navýšily investiční výdaje. Stát by měl zlepšit čerpání evropských prostředků ze strukturálních fondů a snížit provozní výdaje. Prostřednictvím elektronizace státní správy lze snížit počet administrativních pracovníků, což by umožnilo růst platů státních zaměstnanců bez nutnosti navýšení celkového objemu finančních prostředků určených na platy  

 

Ing. Štěpán Křeček, MBA
Hlavní ekonom​​
BH Securities a.s.
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688