Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  02.07.2018 09:57:27

Vývoj na devizovém trhu ve 26. týdnu (25.6.-29.6.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Bankovní rada ČNB zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 0,25 p.b. na 1,00 %
DE - Index ekonomického sentimentu Ifo v červnu mírně poklesl na 101,8 bodu
EZ - Spotřebitelské ceny v červnu podle předběžného odhadu zrychlily na 2,0 % r/r
US - Objednávky zboží dlouhodbé spotřeby v květnu poklesly o 0,6 % m/m

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Maloobchodní tržby (květen)
DE - Průmyslové zakázky (květen)
US - Souhrnný index aktivity ISM (červen)
US - Data z pracovního trhu - míra nezaměstnanosti a tvorba nových pracovních míst (červen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK


Vývoj USD/CZK

  • KObchodování koruny vůči americkému dolaru se v závěru června opět přesunulo k hladině 22,50 CZK/USD a ve čtvrtek se koruna pohybovala na nejslabších hodnotách v letošním roce.
  • Z americké ekonomiky chodila v tomto týdnu opět převážně pozitivní čísla potvrzující silný růst tamní ekonomiky ve 2. čtvrtletí letošního roku. Důvěra mezi americkými spotřebiteli sice v červnu oproti květnu mírně poklesla, avšak i nadále se nachází v blízkosti mnohaletých maxim. Důvěra spotřebitelů se kladně promítá do spotřeby domácností, která je objemově zcela klíčovou složkou růstu amerického HDP. Květnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby sice poklesly, avšak méně, než se očekávalo. To signalizuje solidní růst investic. Odhad růstu HDP byl sice v 1. čtvrtletí letošního roku snížen na 2,0 % z původně uváděných 2,2 %, což by však na druhou stranu mohlo pomoci rychlejšímu růstu HDP ve 2. čtvrtletí.
  • Nezbývá než zopakovat, že aktuální data z USA jsou pro dolar pozitivní. Druhou stranou mince zůstává fakt, že růst americké ekonomiky je silně tažen uvolněnou fiskální politikou a vysokým schodkem federální rozpočtu, což je z dlouhodobého hlediska pro dolar jednoznačně negativní zpráva. Americký deficit a dluh však momentálně trh zcela ignoruje.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru se sice obchodování v úvodu tohoto týdne posunulo až k hladině 1,17 USD/EUR, avšak následně dolar začal posilovat a během středečního odpoledne a čtvrtku se kurz nacházel pod hladinou 1,16 USD/EUR. V pátek nad ránem euru pomohla dohoda členských zemí EU ohledně řešení otázky migrace, když reálně hrozil rozpad schengenského systému. V pátek zkraje odpoledne se kurz nacházel na 1,165 USD/EUR.
  • Dolar se tak od konce května již potřetí přiblížil kritické úrovni 1,15 USD/EUR, avšak ani v závěru června pod tuto hladinu posílit nedokázal. Karty jsou přitom na eurodolaru rozvrženy poměrně, jasně. Zatímco v eurozóně se v posledních týdnech kumulovala především rizika, a to jak politická (Itálie, Německo, EU), tak i ekonomická (zpomalení ekonomiky, protekcionistická opatření EU vs. USA, hlemýždí tempo normalizace měnové politiky v eurozóně), tak z USA přicházely spíše zprávy a data posilující dolar (zrychlení ekonomiky, rychlejší zvyšování úrokových sazeb Fedem).
  • Otázkou je, co by mohlo být spouštěčem k tomu, aby dolar zamířil hlouběji pod hladinu 1,15 USD/EUR. Vzhledem k tomu, že se situace kolem Itálie začíná zklidňovat a předstihové ukazatele v eurozóně začínají pozvolna signalizovat stabilizaci hospodářského růstu na nižších úrovních, tak by i z pohledu eura molo 3. čtvrtletí přinést spíše zklidnění než další oslabení. Z USA jsou v posledních měsících makroekonomická data tak pozitivní, že těžko můžeme s ohledem na kapacitní omezení americké ekonomiky očekávat ještě nějaké zlepšení. Ze střednědobého pohledu se tak podle mě nacházíme v bodě, kdy již euro nemá příliš prostoru k dalším ztrátám (pokud tedy nebudou eskalovat politická rizika včetně protekcionismu) a naopak dolar nemá prostor k dalším ziskům. Výsledkem pro nadcházející týdny by tak mělo být obchodování v postranním trendu ohraničeném cca úrovněmi 1,15 – 1,20 USD/EUR.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688