TNBiz (TN.cz)
Práce  |  01.07.2018 09:21:28

Vážná situace na trhu práce. Chybí tisíce řidičů autobusů i brigádnici

V Česku stále chybí řidiči linkových autobusů. V současné době by bylo potřeba zhruba 10 tisíc nových lidí. Jenže ti se nehrnou. Přilákat je zatím nedokázaly ani náborové příspěvky či benefity dopravců nebo třeba řidičáky zdarma. Za volanty autobusů tak někdy musí usednout například i dispečeři.

"Tak třeba dneska jsem vstával o půl třetí ráno, no a vracím se v 8 hodin večer. A zítra jdu na to znova," svěřil se TV Nova jeden z řidičů. A právě časová náročnost této profese je jeden z hlavních důvodů, proč firmy nové zaměstnance shánějí jen velmi obtížně.

"Řízení autobusu je velmi časově náročná práce. Mladí řídit nechtějí a ti, kteří si udělali řidičák kdysi dávno v armádě, nám stárnou a odcházejí do důchodu," uvedl tiskový mluvčí skupiny Arriva v ČR Roman Herden.

Počet chybějících řidičů je alarmující. "Podle informací které máme k dispozici je to přes 10 000 řidičů. Přibližně 2 500 řidičů má odcházet do starobního důchodu," uvedl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Přepravní společnosti lákají nové zaměstnance na velké množství benefitů. Ani to ale nestačí. Zkušení řidiči zkrátka na trhu práce nejsou. Náborové kampaně tak někteří dopravci zaměřují i na lidi, kteří nikdy neřídili. A netýká se to jen mužů.

"Z těch lidí řidiče vyškolíme, řidičák jim zaplatíme. Pokud nastoupí přeci jen hotový řidič, tak dostane nástupní bonus 10 000 korun," doplnil Herden.

Podle odborářů mzda řidiče autobusu nepřesahuje v současné době 120 korun na hodinu v hrubém. "Samozřejmě se tam nějaké finanční prostředky k tomu dopočítávají, to je ta odměna za čekání, ale to zase znamená, že ten řidič stráví 300 až 350 hodin na pracovišti," vysvětlil Pomajbík.

A situace začíná být kritická. "Ve chvíli, kdy se to spojí ještě s tou vyšší nemocností, tak potom dispečeři se snaží hledat, kde všude by se dali ještě sehnat řidiči, snaží se povolávat řidiče, kteří jezdí na dohodu, řeší se to samozřejmě taky formou subdodávek, spoluprací s jinými dopravci a mnohdy se také stane to, že dispečeři musí vyrazit za volant autobusu a musí obsloužit nějaký spoj," uvedl Herden.

S velkou mírou nadsázky by se dalo říct, že situaci vyřeší až autonomní vozy bez řidiče. To je ale zatím hudba vzdálené budoucnosti.

Nedostatek lidí hlásí ale i živnostníci a mnohé firmy. Neseženou prý ani brigádníky. Podle nich je to tím, že se prostě studentům o prázdninách pracovat nechce a to ani přesto, že odměny jsou větší než třeba loni. Někde si mohou vydělat i dvě stě korun za hodinu.

Přestože pracovní agentury denně chrlí stovky inzerátů, obsadit místo sezonního pracovníka je pro mnoho firem letos o prázdninách neskutečný problém. Brigádníci z řad studentů prostě nejsou.

Kromě číšníků, nebo pracovní síly v kuchyni chybí také uklízečky, recepční, anebo pracovníci v administrativě. Podle zaměstnavatelů je vysvětlení jednoduché, na vině je především rekordní zaměstnanost. Zmiňují také to, že mladí lidé jsou prý pohodlní. Sehnat sezonního brigádníka na manuální práci je asi největší problém.

Firmy v krajských městech za brigády v průměru nabízí i dvě stě korun za hodinu, přesto šílí z nedostatku brigádníků. V menších městech se pak hodinová sazba za brigádu pohybuje okolo sto dvaceti korun.

V některých městech brigády letos dokonce nabízely i dopravní podniky. Třeba brněnský je ochoten po proškolení zaměstnat i vysokoškolské studenty na pozici řidiče.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688