Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Investice  |  30.06.2018 10:48:43

Pražské burze se také v červnu nedařilo, na vině dividendy

Páteční výrazně pozitivní seance na pražské burze završila nejen týden, ale zároveň i měsíc a celé první pololetí. Právě z delšího pohledu byl však páteční růst jen určitou náplastí jinak negativního vývoje. Poté, co měřeno indexem PX pražská burza zaznamenala v květnu vůbec nejhorší měsíc za poslední 2 roky, také v červnu se nevyhnula negativnímu vývoji, když odepsala 1,11 %. Navíc tak ztratila již třetí měsíc v řadě. Tak dlouhou negativní šňůru zaznamenala naposledy na přelomu let 2015/16.

Zmiňovaný vývoj ve 2. čtvrtletí však výrazně ovlivnila výplata dividend, kdy tituly vykazovaly technickou korekci. Při pohledu na dividendový index PX-TR se tak burze vlastně nedařilo jen v dubnu. I tak se investoři letos musí zatím spokojit jen s „celkovým ziskem“ 3,79 %. Loni ve stejném období, kdy pražská burza předváděla nejlepší vývoj za poslední dekádu, si dividendový index připisoval trojnásobek, resp. přes 12 %. 


Červnovým propadákem se staly s náskokem akcie Kofola, kde se polský minoritní vlastník CED Group odhodlal k prodeji další části svého podílu. A aby uspěl, musel jít s cenou hodně dolů, resp. až na 270 . Dále se tak potvrdilo, že dokud nebude „vyčištěna“ akcionářská struktura titul to nebude mít, i přes solidní ekonomiku firmy, jednoduché.

Zhruba poloviční ztráty utrpěly akcie O2, které si prošly právě zmiňovanou výplatou dividend. Titul se již ocitl nejníže od prosince 2016. Své kurzově (poptávkově) jakoby sehrává také sama společnost, když od prosince nebyla účastna na trhu, resp. neodkoupila překvapivě žádné vlastní akcie. Děje se tak, přestože vedení firmy v prosinci odsouhlasilo další vlnu odkupu. Proč společnost pod novým šéfem Fremuthem takto postupuje, zůstává neznámou. K prodejnímu tlaku navíc přispěla jistě i Brandes Investment. Dlouhodobý významný americký akcionář totiž začal svůj podíl upouštět, resp. snížil vlastnictví pod hranici 1 %.

Bronz z hlediska ztrát patří akciím likérky STOCK, které neudržely silnou technickou hranici 70 korun. Po Kofole jsou letos druhou nejztrátovější emisí. Svou vahou však v červnu index výrazněji ovlivnily další dvě ztrátové emise. Zatímco u ČEZ sehrálo své také rozhodné datum na dividendu, u rakouské VIG byl negativní vývoj bez nových událostí. Děje se tak přestože na finančních trzích dochází k růstu úroků, což se tradičně pozitivně odráží v ekonomice pojišťovny.

Svou derniéru si 8. června nakonec překvapivě odbyly na pražské burze akcie Fortuna, přestože zde byl titul v úvodu května zařazen (přeřazen) na Free market. Svou hlavní roli pro titul tak převzal RM-Systém, kde s ním lze nadále obchodovat a kde se mu kurzově daří. Měsíc zde uzavřel na 204 .  


Vítězem měsíce se staly akcie CETV, které se po květnové směně warrantů znovu pokoušejí nadechovat z předchozích vlastně ročních minim. V umazávání letošních ztrát pokračovaly rovněž akcie PHILIP MORRIS. Svou vahou však brzdou ztrát indexu byly, díky až optimismu v závěru měsíce, nejvýrazněji akcie KB. Ze ztrát se nakonec dokázaly vyhrabat i konkurenční akcie ERSTE, které se nejprve obchodovaly na téměř ročních minimech.

Zmínit lze v jednou dnu živé obchodování s akciemi Pegas, kdy díky zájmu kupujícího prakticky nebyla na trhu rozumná nabídka. Silná krátkodobá poptávka však jakoby rychle odezněla. U tohoto titulu je vlastně stále poměrně nejasná budoucnost na pražské burze. Osud na burze má však již zpečetěn Unipetrol, kde je po schválení vytěsnění minoritních akcionářů ze strany regulátora, jen otázka času k završení transakce. 

První prázdninový měsíc již přinese zahájení další výsledkové sezóny. Odstartuje ji Unipetrol (20.7.), následovat bude O2 (27.7.) a ERSTE (31.7.).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688