Patria (Patria Finance)
Komodity  |  29.06.2018 16:20:44

Morgani: Komoditám hrozí dvojí nebezpečí


Před komoditami stojí hned dvojí nebezpečí, varuje americká banka Morgan Stanley. Ta v nejnovější zprávě některé z odhadovaných cen pro kovy pro tento rok zvýšila. Opatrnost je ale prý v nadcházejících měsících na místě.

Jedním ze dvou důvodů je hrozba, že se vyhrotí napětí ve světovém obchodu, což mohlo ovlivnit poptávku, a to především poptávku po kovech. Dva největší spotřebitelé surovinových zdrojů na světě – Čína a Spojené státy – po sobě metají obchodními hrozbami, z nichž některé už stihly realizovat. Protekcionistickou kampaň Spojených států odrážejí vlastními opatřeními také Kanada a Evropa. Prvně zmíněná podle spekulací z tohoto týdne chystá kroky, aby zabránila přílivu zahraniční oceli, kterou by se do země mohli pokusit vozit globální producenti utíkající před americkými cly na kovy.

Druhým důvodem, který MS zmiňuje, je jakékoli zpomalení v Ćíně. Druhá největší světová ekonomika je na obchodu závislá a Trumpovy útoky vyvolaly mezi čínskými akademiky pochybnosti, zda je země s to je ustát

Jakých kovů se tedy varování americké banky týkají? Medvědí náhled má na ocel, nikl a uhlí. Měď naopak řadí k nejlepším volbám a u palladia je neutrální. Optimisticky v kvartální zprávě pohlíží na ropu, u které zmiňuje předpokládanou rally na 90 amerických dolarů za barel. Odehrát se má do konce roku 2020.

„Na koncových trzích, jako je trh s elektronikou, stroji, a auty, by cla mohla ohrozit poptávku po komoditách, které je sytí“ uvedla banka podle Bloombergu.

Základním kovům se tento měsíc příliš nedařilo. Poslední den týdne je ale pro základní kovy o něco lepší. V Londýně se dařilo niklu, olovu a mědi. Ropa obchodovaná v New Yorku roste čtvrté čtvrtletí za sebou, což je nejdelší série kvartálních zisků po osmi letech.

Morgan Stanley kromě toho také podotkla, že od eskalujícího napětí ve světovém obchodu nejsou daleko ani rostoucí náklady pro koncové uživatele. To na vlastní kůži pocítil německý rejdař Hapag-Lloyd. Kontejnerová přepravní společnost dnes snížila odhad letošního provozního zisku EBIT i letošního ukazatele EBITDA, který nyní vidí na 900 mil. EUR - 1,15 mld. EUR oproti výsledku 1,05 miliardy EUR v loňském roce. Původní odhad byl, že EBITDA letos poroste.

Jako důvod horší předpovědi uvedla zdražující pohonné hmoty, ale také poplatky za přepravu, které se zvedají pomaleji. Nižší prognóza odráží „vývoj za prvních pět měsíců a předpokládanou obchodní výkonnost po zbytek finančního roku,“ uvedla firma, která má sídlo v Hamburku.

Akcie se dnes ve Frankfurtu propadly až o 22 procent, nejvíce od primární veřejné nabídky v listopadu 2015. Akcie společnosti A.P Moller-Maersk, která vlastní největšího světového konkurenčního přepravce, klesly také. V Kodani odepsaly až 7,5 procenta.

Zdroje: Bloomberg, Reuters

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688