ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Měny-forex  |  29.06.2018 09:24:21

Ranní glosa: Koruna ve forintové pasti, jaký bude třetí kvartál?

Koruna se ze zvýšení sazeb příliš dlouho netěšila a včera si hned po ránu vyrazila na výlet nad 26,00 EUR/CZK. Potvrzuje se tak to, na co jsme upozorňovali již na začátku týdne - pro korunu je dnes zásadní nálada na rozvíjejících se trzích a jedno zvýšení domácích sazeb na tom samo o sobě mnoho nezmění. Při horší náladě (vyšší averzi k riziku) zahraniční hráči jednoduše přivírají své sázky na korunu, kterých mají od konce intervencí otevřený stále velký objem (odhadem desítky miliard euro).

Koruna je o poznání citlivější především na “nám blízké” rozvíjející se trhy (turecká lira, maďarský forint, polský zlotý) a méně ji zajímají třeba výprodeje jihoafrického randu nebo argentinského pesa. To se ostatně ukázalo i během včerejšího obchodování. Koruna se svezla právě se silnými výprodeji na maďarském forintu, které odrážely na jedné straně obavy z radikálně uvolněné maďarské měnové politiky a na druhé pravděpodobně i strach z ohrožení schengenského systému ve světle probíhajícího migračního summitu. Ten skončil na dnešek v noci dohodou a střední Evropa včetně koruny zjevně v první reakci pocítila úlevu.

Pokud se ale povzneseme nad tyto denní pohyby, je těžké věřit, že se celkově špatná nálada na rozvíjejících se trzích ve třetím kvartále výrazněji zlepší. Zásadním startérem odlivu peněz z rozvíjejících se trhů byl podle nás strach z vyšších amerických sazeb, obavy z protekcionismu a obchodních přestřelek a v neposlední řadě na některých místech politické faktory (Turecko, Brazílie). Tyto negativní vlivy budou pravděpodobně přetrvávat i v následujících měsících a z rozvíjejících se trhů budou peníze dál odtékat. To by mělo zanechat své stopy i na koruně, která se opakovaně může dostávat pod tlak. Zvlášť pokud ČNB poměrně jednoznačně vyloučila použití devizových rezerv na tlumení rozkolísanosti české měny. I proto věříme, že se nakonec tento rok dočkáme na podzim ještě jednoho růstu sazeb - pravděpodobně v listopadu, ale se slabou korunou to nakonec může být i dřív…


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688