Patria (Patria Finance)
Dávky a příspěvky  |  28.06.2018 15:42:41

Amazon chce koupit baliče lékových dávek PillPack. Akcie lékáren padají

Aktualizováno

Amazon.com expanduje na farmaceutickém poli. Hodlá koupit firmu PillPack, která lidem balí léky podle předepsaných dávek. Finanční podmínky obchodu známy nejsou. Potvrdily se však spekulace, že největší světový internetový obchod líčí na farmacie nebo na distribuci léčiv.

Následek? V předburzovní fázi se dolů vydaly akcie lékárenských sítí CVS Health, Express Scripts a Walgreens Boots Alliance. To pokračovalo i v úvodu seance na Wall Street, CVS ztrácel v úvodu obchodování -9,4 %, Walgreen odepisoval také 9,4 %. Ztráty u Walgreens Boots by mohly stahovat dolů index Dow Jones Industrial Average. V něm je titul teprve odedávna, když vystřídal dlouholetého matadora a někdejší ikonu amerického průmyslu General Electric.

PillPack balí pacientům, kteří berou denně několik léků, prášky do balíčků označených dnem a hodinou, kdy si mají vzít. Má také vlastní software, díky kterému dokáže koordinovat doplňování, takže objednávky je s to dodat na čas.



„Vizionářský tým PillPacku kombinuje důkladnou zkušenost ve farmacii se zaměřením na technologie,“ uvedl v prohlášení Jeff Wilke, ředitel sekce pro globálního zákazníka Amazonu.

Akcie Amazonu rostly krátce po otevření o 0,9 % a jeho cestu nahoru ukazuje 5letý graf níže. Pro srovnání, oba přední americké akciové indexy zahájily lehce v červeném pásmu, DJIA odepisoval 0,16 % a Nasdaq 0,12 %. Širší americký index S&P 500 ale posiloval o 0,2 procenta.

Zájem o koupi PillPacku projevil podle dubnové zprávy televize CNBC i velký rival Amazonu, americký maloobchodní řetězec Walmart. Podle některých zdrojů za ni nabízel o něco méně než jednu miliardu dolarů (22,4 miliardy ). Walmart posiluje svou přítomnost na internetu, aby mohl Amazonu lépe konkurovat v jeho hájemství.

Příliš rychle rostoucí náklady na zdravotnictví ve Spojených státech brzdí podle názoru Amazonu, investiční společnosti Berkshire Hathaway a největší americké banky JPMorgan tamější hospodářský růst. V lednu proto tyto tři společnosti oznámily vytvoření společného podniku, který pomocí rozsáhlé analýzy dat a špičkových technologií přispěje ke zlepšení péče a omezí plýtvání.

PillPack otevřel svou první lékárnu v Manchesteru, ve státě New Hampshire. Léky rozesílá do 49 amerických států, tedy do všech kromě Havaje. Dohoda s Amazonem by měla být uzavřena ve druhé polovině roku 2018.

Zdroje: Amazon, Bloomberg, CNBC, Patria.cz, ČTK Foto: PillPack

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688