Redakce (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  27.06.2018 09:54:36

Daňových poradců využije zřejmě při podání daňového přiznání podobný počet podnikatelů a firem jako loni

Služeb daňového poradce využívají nejen podnikatelé s vysokými zisky, ale mnohem častěji i drobní živnostníci. Dle Generálního finančního ředitelství podalo v loňském roce daňové přiznání v prodloužené lhůtě zhruba 700 tisíc fyzických a právnických osob. Finanční náklady za služby kvalitního daňového poradce se podnikatelům přitom vyplatí, neboť daňová úspora může být vyšší než odměna poradce.

 

S využitím služeb daňového poradce je na splnění daňových povinností více času. Lhůta pro odevzdání daňového přiznánídani z příjmu fyzických osob, přehledu o příjmech a výdajích pro Okresní správu sociálního zabezpečení a přehledu o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu je o tři měsíce prodloužena. „Termín pro odevzdání daňového přiznání za rok 2017 je tedy letos 2. července, neboť 1. července připadá na neděli, a termín pro odevzdání přehledů je 1. srpna. Pokud živnostníci využívají služeb daňového poradce, museli však o této skutečnosti všechny instituce vyrozumět ještě během základního termínu pro podání daňového přiznání a přehledů,“ doplňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) očekává, že letos podá daňové přiznání v prodlouženém termínu podobný počet osob jako v roce 2017. „V loňském roce podalo daňové přiznání v prodloužené lhůtě zhruba 700 tisíc fyzických a právnických osob. V letošním roce odhadujeme počet přesahující 600 tisíc podání, ale číslo se může přiblížit loňskému počtu. Přesnější data budeme mít k dispozici v polovině příštího týdne,“ uvedl za GFŘ jeho tiskový mluvčí Petr Habáň. Trend potvrzuje i Gabriela Ivanco z Mazars: „Nezdá se, že by oproti minulým rokům došlo k nějaké významnější změně v poměru podaných daňových přiznání v prodloužené a standardní lhůtě.“

 

S poradcem je více času na vlastní byznys

Osoby samostatně výdělečně činné, které chtějí, aby jejich byznys uspěl, se služeb daňového poradce naučily naplno využívat. Daňový poradce nejen využije všech legislativních výhod, aby jeho klient zbytečně neplatil vyšší daně, ale díky jeho službám mají navíc OSVČ více času na vlastní podnikání a nemusejí si tolik lámat hlavu s daňovými záležitostmi. Obzvláště, když se daňová legislativa každoročně mění. V konečném důsledku se tedy využití služeb daňového poradce rozhodně vyplatí. Daňoví poradci jsou navíc pojištěni pro vlastní chybu. „Daňového poradce je vhodné kontaktovat s dostatečným předstihem, aby se případné nesrovnalosti řešily včas. Shánět daňového poradce na poslední chvíli nedoporučuji,“ dodává Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

Termín pro daňové nedoplatky

Při plnění daňových povinností však nestačí jen včas odevzdat všechny daňové tiskopisy. V zákonném termínu je rovněž nutné uhradit případné nedoplatky na dani z příjmu a sociálním a zdravotním pojištění. Daň z příjmu fyzických osob je splatná v termínu pro podání daňového přiznání, a je-li úhrada provedena o více než 5 pracovních dní později, je předepsána sankce. Nedoplatky na sociálním zabezpečenízdravotním pojištění je nutné uhradit do 8 dní od odevzdání přehledů o příjmech a výdajích. Opožděné úhrady nebo platby v nižší částce jsou penalizovány, proto je nutné být při plnění daňových povinností maximálně pozorný.

 

Měsíční zálohy na povinném pojistném

Osoby samostatně výdělečně činné vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost musejí během roku vždy platit měsíční zálohy na sociální a zdravotní pojištění. Záloha na zdravotní pojištění musí být vždy zaplacena do 8. dne následujícího měsíce, záloha na sociální pojištění do 20. dne následujícího měsíce, přičemž poprvé se nová záloha platí za měsíc, kdy byl odevzdán přehled o příjmech a výdajích. „OSVČ, které změnily od 1. ledna 2018 zdravotní pojišťovnu, podávají přehled o příjmech a výdajích za rok 2017 původní zdravotní pojišťovně,“ upozorňuje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

 

Kdo platí zálohu na dani z příjmu?

Zálohy na daň z příjmu fyzických osob se platí v případě, že poslední známá daňová povinnost přesáhla 30 000 . OSVČ mající daňovou povinnost do limitu během roku žádné zálohy na daň z příjmu neplatí a doplatí ji jednorázově za celý kalendářní rok. Je-li daňová povinnost vyšší než 30 000 , ale nižší než 150 000 , platí se pololetní zálohy vždy ve výši 40 % vypočtené daně. Pokud je daňová povinnost vyšší než 150 000 , jsou placeny již čtvrtletní zálohy na daň z příjmu, z nichž každá je rovna 25 % vypočtené daně.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688