STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  26.06.2018 14:42:21

Čínské akcie vstupují do medvědího trendu, zatímco se rozhořívá obchodní válka

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Benchmark Shanghai Compositeúterý klesl na medvědí trh, jež tak uzavřel více než 20 % pod svými rekordy v lednu. Index spadl o 0,5 % za den.

Čínské akcie se v posledních týdnech dostaly pod tlak kvůli obavám ze zpomalení ekonomiky a vznikající obchodní válce s USA.

Obavy z obchodu se tento týden zesílily poté, co americká vláda oznámila, že budou omezení na čínské investiceamerických společnostech, což, jak tvrdí analytici, potenciálně vyústí v konfrontaci mezi dvěma obřími ekonomikami.

„Je to kombo efekt obav z obchodní války a růstu HDPČíně,“ řekl Dickie Wong, šéf výzkumu Hong-Kongského makléře Kingston Securities.

Minulý týden se čínské akcie za jediný obchodní den propadly o téměř 4 % poté, co prezident USA Donald Trump vyhrožoval, že Čínu zasáhne dalšími vlnami vývozních cel.

Shanghai Composite je v letošním roce jedním z nejhorších akciových indexů na světě a Wong předpokládá, že bude dále klesat.

Čínská ekonomika se v loňském roce výrazně vyvíjela a podle vládních údajů rostla o 6,9 %. Tento impuls pokračoval do začátku tohoto roku, ale mnozí ekonomové byli skeptičtí ohledně dalšího trvání. Znaky zpomalování se totiž již začínají objevovat.

Oficiální ekonomická data za květen ukázala, že růst v důležitých oblastech jako exporty, investice společností a spotřebitelské výdaje se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížil.

Akcie v Shanghaji utrpěly výrazný pokles v roce 2015 a počátkem roku 2016, což bylo také vyvoláno obavami o zdraví čínské ekonomiky.

Také čínská měna, juan, v posledních týdnech trpí. Poté, co se většinu času minulý rok snažil posílit vůči dolaru, juan od 14. června spadl o téměř 2,4 %, když se objevily obavy z obchodní války.

Slabší juan zhoršuje růst akcií, jak uvádí Tai Hui, hlavní tržní stratég v JPMorgan Asset Management v Asii. „Vyvolává to obavy, že společnosti, které byly výrazně financovány americkými společnostmi, by mohly čelit výzvám ve splácení zpět svých půjček,“ řekl.

Dolar již získal pevnou půdu vůči juanu a dalším měnám, když Fed zvýšil úrokové sazby.

Čínská lidová banka mezitím není na stejné cestě. Tento týden oznámila, že snižuje množství vkladů, které většina komerčních bank potřebuje k ukládání, což by mohlo uvolnit více hotovosti na půjčky a na podporu nové ekonomické aktivity.

Analytici v investiční bance Nomura tvrdí, že očekávají další zásahy do čínské ekonomiky v druhé polovině roku – včetně obchodního střetu s USA.

„Věříme, že čínská ekonomika dosud nedosáhla na dno a situace by se mohla ještě zhoršit, než se znovu zlepší,“ napsali ve výzkumné zprávě v neděli.

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688