Kde se v Česku žije nejlépe? Praha to není ...

TNBiz, 25.6.2018
Na druhém místě se umístil kraj Zlínský

Nejlépe se žije lidem v Královéhradeckém kraji, potvrdil to výzkum Místo pro život. Na druhém místě se umístil kraj Zlínský, bronz bere Praha. Hodnotily se především podmínky na pracovním trhu, vzdělání v regionu či kulturní a společenské vyžití.

V celorepublikovém srovnání zaznamenal Královéhradecký kraj vysoce nadprůměrný výsledek v hodnocení pracovních podmínek. Místní obyvatelé jsou spokojeni se mzdami, nízkou nezaměstnaností i širokou nabídkou pracovních míst. Oceňují také kvalitní podmínky pro vzdělávání a péči o děti, kde je zahrnuta například dostupnost mateřských škol i dětských hřišť. Kladné body získal kraj v očích místních i rozvojem infrastruktury a širokými možnostmi sportovního a kulturního vyžití v místě bydliště.

"Jisté rezervy obyvatelé regionu stále spatřují v dostupnosti lékařské péče a zařízení pro seniory, v kapacitě lůžek v nemocnicích, dostupnosti lékáren nebo podílu bezbariérových spojů MHD, tedy ve zdravotních a sociálních službách. Pokulhává také oblast občanské společnosti a tolerance, kam spadá třeba počet sdružení, nadací nebo fondů," cituje z výsledků analytické agentury Datank mluvčí výzkumu David Pavlát.

Kromě toho je v regionu nejvyšší počet kulturních institucí a také množství kulturních a sportovních akcí je ve srovnání s ostatními kraji nadprůměrný. Lidé tady mají jednu z nejvyšších nadějí na dožití a nízkou průměrnou nemocnost. Kraj je nejlepší v recyklaci odpadu, na silnicích je bezpečno a počet úmrtí za volantem je jeden z nejnižších v Česku.

Praha brala až bronz

Bezkonkurenčně nejlepší je Praha podle jejích obyvatel v kvalitě infrastruktury, dostupnosti lékařské péče a sociálních sítí a v neposlední řadě jsou Pražané spokojeni s pracovními podmínkami – výší mezd, mírou nezaměstnanosti či konkurencí na pracovním trhu. Naopak se jim nelíbí životní prostředí, hůře ho vnímají jen lidé na Ústecku. Spokojeni také nejsou s bezpečností, mírou kriminality či dopravní nehodovostí.

"Vysokou úroveň si zachovává pražské školství, nejlepších výsledků u státních zkoušek dosahují z celé ČR právě pražští maturanti," doplnil Pavlát.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy