Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2018 16:37:56

Co říká Pax Romana o dnešním světě

„Poslední dobou jsem hodně přemýšlel o Pax Romana, tedy o více než dvou stoletích stability Římské říše během a po vládě Augusta. Věřte tomu nebo ne, ale podle mého mínění má toto období poučení i pro nás. Ještě nedávno bych přitom tvrdil, že historie Římské říše není pro náš moderní věk moc relevantní. Ve svém volném čase čtu ale hodně historických knih a nový výzkum naznačuje, že Řím byl skutečně něčím výjimečným,“ píše na stránkách NYTimes Paul Krugman.

Ekonom poukazuje na práci Petera Temina a Kyla Harpera, která ukazuje, že Řím nebyl „předprůmyslovou“ ekonomikou v tom smyslu, jak si jej obvykle představujeme. Samozřejmě neměl k dispozici nové technologie, ale dosahoval vysoké produktivity díky míru, meziregionálnímu obchodu a „sofistikovaným podnikatelským a finančním systémům“. Životní standard jeho společnosti tak pravděpodobně dosahoval výše, kterou se podařilo vyrovnat až v Nizozemí sedmnáctého století. Brzdou Římu byly zejména nemoci, které se staly „nezamýšleným vedlejším efektem urbanizace“. Nicméně i přesto se Římu podařilo dosáhnout na ekonomické frontě mimořádného úspěchu.

A úspěchy se slavily i na politické scéně. „Římané nebyli žádní slušňáci, neměli výčitky svědomí kvůli otrokářství, někdy byli krutí a neváhali užít extrémní sílu v případě, že bylo jejich impérium nějak ohroženo. Říše ale nestála na vládě teroru a Pax Romana byl založen spíše na dobrovolné spolupráci regionálních elit. Jak se toho podařilo dosáhnout? Měkkou silou, kdy Řím nabízel místním elitám spokojený život s lázněmi, vínem a dalšími vymoženostmi a v neposlední řadě i možnost přesunout se do centra všeho dění. Ti, kteří vzali římské hodnoty za své a asimilovali se, byli odměněni,“ píše Krugman.

Můžeme tedy dojít k závěru, že Římu se vedlo dobře v době, kdy nebyl příliš chamtivý a nezneužíval své síly ke krátkodobému prospěchu a namísto toho budoval pevný systém. I během Pax Romana se stále někde bojovalo, ale celkově šlo o období nevídaného míru a prosperity. „Nyní je již asi jasné, kam tím směřuji. Po druhé světové válce přišlo období nazývané Pax Americana, kdy také panoval mír a prosperita. A toto období se od Pax Romana značně lišilo. Lidé byli výrazně bohatší, ale také se k sobě chovali mnohem lépe. Spojené státy se dopustily řady velkých chyb, ale nedá se to srovnávat s tím, jak se chovali Římané ve chvíli, kdy je někdo naštval. Je tu ale jeden společný prvek. I to, co existovalo po druhé světové válce, bylo drženo pohromadě měkkou silou a ne násilím,“ domnívá se Krugman.

Poválečné roky podle ekonoma přinesly prosperitu a mír, které se s předchozími třiceti lety nedaly vůbec srovnat. Krugman však dodává: „Nyní ovšem hrozí, že to všechno zničí barbaři, kteří odmítají americké hodnoty. Paradoxně nestojí za branami USA, ale jsou uvnitř, dokonce v samotném Bílém domě. Jsou naším dílem (a také dílem Rusů). Vybudovali jsme něco velkého a nyní to bez jakéhokoliv rozumného důvodu ničíme.“

Zdroj: NYTimes

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:24  Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit? ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:20  Guvernér Michl vidí rovnovážnou sazbu nad 3 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:19  Rostoucí podnikatelský optimismus v EMU pomáhá euru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:18  MNB snížila sazby o očekávaných 50bps, forint spokojen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688