Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.06.2018 17:02:53

Spor USA-Čína: Daimler je první, kdo bije na poplach. Přibudou jiní?


Výrobce mercedesů se stal první z předních světových firem, která na pozadí americko-čínského napětí překročila Rubikon. Automobilka Daimler upozornila, že v letošním roce očekává pokles zisku, hlavně kvůli negativním dopadům obchodního sporu mezi oběma světovými velmocemi. Další podobná oznámení by mohla následovat.

Automobilka posílá Číňanům mercedesy třídy C a sportovně-užitkové vozy, které vyrábí v americké Alabamě. Teď se ale auta dostala do tenat odvetných cel, která v reakci na podobné obchodní opatření ze strany Washingtonu chystá Peking.

"V důsledku zvýšených cel na dovoz vozidel z USA na čínský trh je třeba počítat s nižším prodejem sportovně-užitkových vozů a s vyššími náklady, které nebudou plně přeneseny na zákazníky," uvedla automobilka.

S perspektivou masivní obchodní války nezůstane moc odvětví stranou a příklad Daimleru by mohly následovat i jiné firmy, uvedl podle agentury Bloomberg analytik společnosti CLSA Securities v Tokiu Nicholas Smith.

MillerCoors, který vyrábí Miller Lite a Coors Lite, minulý týden varoval, že americká cla na dovoz hliníku by se na spodním řádku jeho výsledovky mohly podepsat částkou 40 milionů dolarů.

Akcie klesly

Škody už teď počítá i Daimler. Akcie firmy odepisovaly po otevření i více než 3 %. A napodobily je i další automobilky. O více než 2 % klesaly akcie BMW, druhého největšího německého výrobce luxusních aut, který je do Číny dopravuje z americké Jižní Karolíny. O něco méně ztrácely akcie Volkswagenu. Mateřská společnost mladoboleslavské Škoda Auto je na charakter americko-čínských obchodních vztahů citlivá v poněkud menším rozsahu. Titul odepisoval 1,4 procenta.

BMW loni ze své americké továrny vyvezl do Číny více než 100.000 SUV. Automobilka teď přesouvá výrobu SUV X3 do Číny a toto číslo tedy klesne. Pořád tam ale bude vyvážet luxusní X5. Loni jich tam zamířilo 46.151. Podle analytika Jürgena Piepera ze společnosti Bankhaus Metzler hrozí BMW na úrovni provozního zisku záporný efekt v rozmezí 100 až 200 milionů EUR.

„Když budu cynický, myslím si, že dost společností bude muset snížit odhady tržeb, a toto bude neuvěřitelně příhodný důvod, na který to shodit,“ uvedl Smith.

Spojené státy se rozhodly příští měsíc uvalit cla ve výši 25 procent na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 50 miliard USD. Peking následně oznámil, že zavede cla v podobném rozsahu na americké zboží, včetně automobilů. V pondělí pak šéf Bílého domu oznámil, že nařídil úřadu amerického obchodního zmocněnce, aby identifikoval zboží z Číny, na které Amerika uvalí dodatečná cla ve výši 10 procent. Roční objem těchto dovozů má činit 200 miliard dolarů.

K tomu ještě emisní kauza

Podle společnosti Evercore jsou Diamler i jeho německý konkurent BMW mezi těmi, kterých se dodatečná čínská cla na auta vyráběná v USA dotknou nejvíce – dokonce ještě víc než amerických automobilek. Jenom letos pošlou obě zmíněné automobilky přes Tichý oceán něco přes 100.000 vozidel, stojí v dubnovém odhadu.

Daimler za loňský rok vykázal zisk před úroky a zdaněním (EBIT) 14,7 miliardy eur. Nyní firma na letošní rok očekává mírný pokles tohoto zisku, zatímco v předchozí prognóze počítala s jeho mírným nárůstem. Na tvorbu jeho zisku bude mít vliv i přechod na nový systém testování emisí WLTP, pokles poptávky po autobusech v Latinské Americe a svolávání naftových automobilů k úpravě, upozornila automobilka. Ta dostala tento měsíc nařízeno, že musí v Evropě svolat 774.000 vozidel vybavených nepřípustným softwarem pro regulaci emisí. Její ředitel Dieter Zetsche byl kvůli této kauze v posledních týdnech několikrát předvolán do Berlína na kobereček.

Vývoj akcií Daimler za poslední 3 dny:

Zdroje: BBG, ČTK, Patria.cz

 

 

 

 

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688