TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.06.2018 15:49:33

Zítra se rozhodne. Zeman přijme Pocheho, Babiš představí ministry


O osudu nově vznikající vlády se rozhodne zřejmě už v pátek odpoledne. Prezident Miloš Zeman přijme kandidáta ČSSD na ministra zahraničí Miroslava Pocheho v 15:00. Chce ho požádat, aby neusiloval o místo ve vládě. Poté se sejde s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Právě na jménu Miroslava Pocheho by mohla zkrachovat dosavadní jednání o vládě. Kromě prezidenta Zemana se proti němu nakonec obrátil i designovaný premiér Andrej Babiš a také komunisté, kteří by měli kabinet ANO a ČSSD podpořit v hlasování o důvěře.

 

Jasno by mohlo být už zítra odpoledne. Zeman se chce postupně seznámit se všemi kandidáty na ministry. Poche přijde na řadu v 15:00, oznámil podle ČTK Hrad. Už dříve uvedl, že ho chce požádat, aby se ministerského postu vzdal a umožnil tak vznik vlády.

 

Naopak Poche se na schůzku připravuje tak, jako by šel prezidentovi představit své plány na ministerstvu zahraničí a také svou politiku. Myslí si totiž, že se se Zemanem v otázce migrace shodnou, jen každý používá jiné výrazy.

 

O dvě hodiny později by měl Zeman přijmout předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka. S tím zřejmě bude rovnou chtít probrat výsledky jednání s Pochem a případně nového kandidáta na ministra zahraničí.

 

 

 

V pátek odpoledne by měl také konečně Babiš odtajnit kandidáty na ministry za hnutí ANO. Zatímco pět jmen, která ve vládě usednou za ČSSD, jsou známá už dlouho, designovaný premiér zatím kandidáty veřejně nepředstavil.

 

Zeman Pocheho odmítá kvůli údajně odlišné zahraniční politice, než chce vláda nastavit. Kandidát na ministra podle něj podporuje migrační kvóty. Poche to odmítá, po roce 2015, kdy uvedl, že 525 osob, které by mělo Česko přijmout, považuje za "symbolické humanitární gesto", prý na migraci změnil názor.

 

Ze stejného důvodu ale Pocheho odmítají i komunisté, za jejichž podpory by mohl kabinet vzniknout. Podle politologů se ale prezidentovi zřejmě nelíbí ani to, že Poche před letošními volbami podpořil Zemanova soupeře Jiřího Drahoše.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688