Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.06.2018 11:44:58

Dvojí vstup Xiaomi na burzu: Jak nakrmit vlka a kozu si nechat


Čínský výrobce elektroniky Xiaomi si za osm let svého podnikání získal nízkými cenami velké množství fanoušků, zdaleka nejvíce z nich pak na domácím trhu. Filozofie firmy prodávat konkurenceschopný hardware milionům zákazníků za nízké ceny na úkor korporátních zisků slavila pochopitelný úspěch, zároveň však posílá výsledky Xiaomi hluboko do červených čísel. Vizionářský zakladatel technologického giganta, Lei Jun, tak řeší palčivý problém: Jak si sáhnout do naditých peněženek svých čínských fanoušků, když přísná regulace ztrátovou firmu na domácí trhy nepustí?

Lei dal jasně najevo, že změnou byznys plánu to rozhodně nebude. Při propagační túře před vstupem Xiaomi na burzu, naplánovaným na tento měsíc, firmu zavázal ke ztrátovosti, nebo nízké profitabilitě, na několik čtvrtletí dopředu. „Firma slibuje všem svým uživatelům, že navždy limituje svou čistou marži po dani na veškerém prodeji hardwaru na maximálních 5 %,“ prohlásil Lei.

Ztráty firmu nadále doprovázejí i v prvním čtvrtletí letošního roku poté, co v loňském roce výrazně nabobtnaly. K necelým 44 miliardám juanů z roku 2017 firma za první tři měsíce 2018 přidala dalších 7 miliard ztrát. Agresivní zabírání tržního podílu si vybírá daň na hospodářském výsledku a posun do černých čísel je v roce 2018 nepravděpodobný. To mimo jiné znamená opětovné nevyplácení dividend zakladatelům. Vstup na burzu, nebo privátní odprodej, tak zůstává jediným způsobem realizace papírového jmění, naakumulovaného skrze několik kol venture capital financování.

K dosažení příznivé tržní valuace a zachování kontrolního podílu však pro Lei Juna vede trnitá cesta. Prvním krokem bylo přesvědčit burzu v Hong Kongu k přijetí dvou tříd akcií, čímž se Xiaomi stane prvním takto vedeným hongkongským titulem. Lei a spoluzakladatel Xiaomi Lin Bin jsou jedinými držiteli Class A akcií, které oproti Class B akciím uváděným na burzu mají desetinásobnou hlasovací váhu. Lei Jun tak v současnosti sice drží „pouze“ třicetiprocentní ekonomický podíl, ten mu ale zajišťuje 56 procent hlasovacích práv.

Hongkongští investoři pravděpodobně shledají nový technologický přírůstek atraktivním, firma počítá se vstupem v hodnotě 6 miliard dolarů, který jí přidělí tržní valuaci mezi 60 a 80 miliardami dolarů. Přemrštěné valuace se ale rozdávají jinde, pro opravdu atraktivní ohodnocení si stávající akcionáři musí dojít na jednu z pevninských burz. Problémem však je pravidlo čínských regulátorů, které pro vstup vyžaduje evidenci ziskovosti.

Druhým krokem proto je využití připravovaného uvedení instrumentu China depositary receipts (CDR). Peking se tímto krokem snaží obejít vlastní legislativu a přilákat na tamní trh velké technologické tituly, které ve jménu růstu obětují ziskovost. Instrument umožní lokální obchodování titulů vedených na zahraničních burzách, jeho přesné parametry stále nejsou stanoveny. Xiaomi by měla opět být průkopníkem nových možností, kvůli přetrvávajícím nejasnostem se však uvedení jejích akcií tímto způsobem oproti plánu zpozdí.

Pokud se však dvojí vstup Xiaomi na burzu uskuteční podle plánu, povede se Lei geniální manévr. Ponechá si kontrolní podíl, uvede akcie druhé kategorie své stále ztrátové firmu na zavedenou světovou burzu a díky změně politiky čínských regulátorů si sáhne na úspory firmě nakloněných pevninských retailových investorů.

O úspěchu Xiaomi u čínských zákazníků velké obavy nepanují, a to i díky tomu, že o své investici do této společnosti řada z nich nemusí vědět. Čínská vláda tento měsíc udělila licenci šesti fondům k získání až 300 miliard juanů pro investice do CDR, produktu který ještě neexistuje a jehož velkou součástí by ze začátku mělo Xiaomi tvořit. Předběžné průzkumy ukázaly, že malý investoři mají o lokální investice do globálních firem velký zájem i nyní. Dá se tedy čekat, že až nějaká CDR budou k mání, peníze se budou jen sypat.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   0:34  23. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o úterním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688