Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  19.06.2018 22:58:01

19. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý výrazně oslabily a index Dow se propadl do ztráty od začátku letošního roku. Může za to eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou.

Index Dow v závěru obchodování klesl o 1,15 % na 24 700,21 bodu, širší S&P 500 oslabil o 0,40 % na 2 762,57 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,28 % na 7 725,59 bodu. Index volatility se zvýšil o 8,45 % na 13,35 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů klesl o dva bazické body na 2,90 %. Nejsledovanější kryptoměny posílily v dolarovém vyjádření až o tři procenta.

GUNDLACH VARUJE PŘED DALŠÍM RŮSTEM DLUHOPISŮ USA

Americký prezident Donald Trump, který minulý týden rozhodl o uvalení cel ve výši 25 % na čínské zboží v objemu 50 miliard USD ročně, v pondělí pohrozil dalšími cly. Tentokrát uvedl, že uvalí 10% cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do USA dosahuje hodnoty 200 miliard USD. Čínské ministerstvo obchodu následně pohrozilo ráznou odvetou a obvinilo Spojené státy z rozpoutávání obchodní války.

"Expandující obchodní válka se stává skutečností a výsledkem je tlak na ceny akcií. Kromě několika defenzivních titulů, které zastiňují ostatní, je na trhu cítit nervozita," komentoval údaje ekonom ze Spartan Capital Securities Peter Cardillo.

Výrazné ztráty v úterý opět zaznamenaly společnosti s významnými obchodními aktivitami v Číně, v čele s výrobcem letadel Boeing (-3,84 %) a výrobcem stavebních a těžebních strojů Caterpillar (-3,59 %). Ztráty zaznamenali i výrobci čipů, jejichž velká část příjmů rovněž pochází z Číny. Oslabila i logistická skupina FedEx (-2,00 %), která navíc po uzavření obchodování zveřejnila výsledky hospodaření.

Naopak posilovaly akcie firem, které vyplácejí vysoké dividendy, včetně energetických, telekomunikačních či realitních společností.

TĚCHTO PĚT AKCIÍ PATŘÍ MEZI 25 DLOUHODOBÝCH FAVORITŮ

Obavy z obchodní války, které posílila hrozba dalších amerických cel na čínské zboží, přiměla investory k nákupu měn považovaných za méně rizikové. Na devizovém trhu tak byl zájem hlavně o japonský jen a švýcarský frank. Nervozita však pomohla i k růstu hodnoty dolaru ke koši měn. Japonský jen vůči dolaru posílil o půl procenta na 110,03 JPY a k euru o 0,8 % na 127,43 JPY. Dolar vůči euru vzrostl o 0,4 % na 1,1581 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,3 % na 95,04 bodu.

Obavy z obchodní války, která by mohla poškodit globální růst, způsobily masivní výprodej čínského jüanu. Ten klesl nejníže za pět měsíců. Obchodníci se ale také zbavovali měn zemí závislých na prodeji komodit, stejně jako měn rozvíjejících se zemí.

Euro také oslabil projev prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho. Ten uvedl, že ECB bude trpělivá při rozhodování o dalším zpřísňování své měnové politiky a že úroky se budou zvyšovat jen pozvolna. Negativní pro euro je také napětí v německé vládní koalici, která vznikla před třemi měsíci.

CO NYNÍ ČEKAT OD ECB?

Ceny ropy v úterý klesaly v očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na nadcházejícím zasedání rozhodne o zvýšení těžby. Neméně podstatným faktorem na trhu je ale také eskalace obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou, což vede k výprodeji aktiv na mnoha trzích.

Rusko a Saúdská Arábie prosazují, aby kartel OPEC a jeho spojenci od července výrazně zvýšili těžbu ropy. Zdůvodňují to snahou pokrýt rostoucí poptávku a nahradit výpadek zásobování z Venezuely a z Libye. Několik členů kartelu včetně Íránu je ale proti. Na trhu se ale šíří přesvědčení, že první skupina zemí bude mít v pátečním jednání převahu.

Spojené státy a Čína si navzájem hrozí dovozními cly, mezi jiným se mají týkat i ropy. Kvůli eskalaci konfliktu se čínské akcie propadly na nejnižší úroveň za téměř rok, pod tlakem jsou také akciové burzy v Evropě i ceny surovin, jako jsou měď a hliník.

Trhy bedlivě sledují, zda Čína splní hrozbu a uvalí cla na dovoz ropy z USA. Podle údajů Thomson Reuters Eikon se hodnota dodávek ropy z USA do Číny zvýšila od počátku loňského roku asi ze 100 milionů dolarů měsíčně na současnou téměř jednu miliardu USD. Konzultační společnost Wood Mackenzie v této souvislosti poznamenala, že Spojené státy těžko najdou alternativu za tak velký trh, jakým je Čína. Ta se na exportu ropy z USA podílí asi 20 %.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ ÚTERNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688