BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Tiskové zprávy  |  19.06.2018 13:34:01

Prodej sklárny Crystalite Bohemia povede BDO Advisory, miliardový kupec se hledá v zahraničí

Mandát na prodej výrobního závodu úspěšných skláren Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou získala poradenská společnost BDO Advisory. Kupec, který se zaváže k dalšímu rozvoji skláren a bude ochotný zaplatit částku výrazně převyšující miliardu korun, se hledá zejména v zahraničí. Jedna z podmínek prodeje majitele Lubora Cervy je právě dlouhodobá strategie rozvoje. Na oznámení prodeje již reagovali první zájemci, sklárny přesto prostřednictvím poradenské společnosti BDO Advisory osloví další vytipované subjekty. Podle odhadů by mohl prodej proběhnout do konce roku. Druhý závod v Květné na Slovácku si majitel skláren Lubor Cerva ponechá a bude ho dále rozvíjet.

Záměr prodat jeden z výrobních závodů skláren Crystalite Bohemia oznámil jejich majitel Lubor Cerva začátkem června, nyní již eviduje první zájemce o koupi. Dohled nad obchodem převzala společnost BDO Advisory, která se specializuje právě i na transakční poradenství. „Společnost BDO Advisory jsme zvolili zejména vzhledem k její mezinárodní síti, díky které mají bohaté zahraniční zkušenosti s prodeji výrobních podniků,“ říká majitel Crystalite Bohemia Lubor Cerva.

Nový vlastník musí podnik rozvíjet
Hlavní kritérium pro uzavření obchodu představuje dlouhodobá koncepce budoucího rozvoje podniku a jeho začlenění do stávajícího portfolia investorů. „Stěžejním cílem transakce je zachovat výrobu i po změně vlastníka, který by měl podniku dodat impulz pro další růst. Primárně uvažujeme o zahraničním partnerovi, pro kterého bude akvizice sklárny znamenat komplementární doplnění portfolia a synergii v jeho dalších obchodních aktivitách,“ uvádí Petr Kymlička, partner společnosti BDO Advisory.

Oslovovat se bude maximálně deset zahraničních firem
Obrat podniku převyšuje 1,2 miliardy korun a meziročně se zvýšil o 190 milionů. Díky své výborné kondici proto sklárny zaznamenaly zájem o koupi ihned po oznámení prodejního záměru, navzdory tomu však plánují oslovit další vytipované subjekty v zahraničí. „I přesto, že bychom rádi celou transakci uskutečnili do konce roku, tak je zde pravděpodobnost jejího uzavření až v příštím roce,“ říká Petr Kymlička.

Prodej firmy zaměstnance neovlivní
Hlavním důvodem prodeje je dle slov Lubora Cervy splnění dlouhodobých cílů. „Na začátku jsem si stanovil vizi, kam chci sklárny směřovat. Po téměř deseti letech jsem ji naplnil a přeji si, aby nový majitel přišel s novou koncepcí dalšího směřování skláren. Firmu prodávám s čistým svědomím, protože se jí daří, je ve skvělé kondici a je připravena na další růst,“ uvádí Lubor Cerva. Crystalite Bohemia patří v regionu Světlé nad Sázavou mezi největší zaměstnavatele. V procesu převzetí novými vlastníky proto postupuje tak, aby se vyvarovala jakýmkoliv doprovodným komplikacím, které by mohli její zaměstnanci pocítit. „O veškerém dění budeme informovat nejen zaměstnance závodu, ale i místní samosprávu,“ ubezpečuje Lubor Cerva.

Počty vyrobených produktů jde do miliónů kusů ročně
Světelské sklárny denně zpracují až 150 tun skloviny pěti tavicími agregáty, na třech linkách vloni vyrobily 41 mil. kusů strojně foukaných sklenic a odlivek a 3,8 mil. kusů dárkových předmětů. Spolu s menší manufakturou na výrobu dekorací v Květné, kterou si Lubor Cerva ponechává, společnost zaměstnává přes 1000 lidí a své výrobky dodává do 82 zemí světa.

BDO Česká republika

Síť BDO poskytuje služby v oblasti auditu, účetnictví, daní, finančního poradenství a znaleckých služeb v oboru ekonomika. Celosvětově BDO tvoří jednu z největších sítí auditorských a poradenských společností. Zaměstnává více jak 64 tisíc odborníků a působí ve 154 zemích. Díky své globální působnosti zajišťují společnosti BDO přístup k odborníkům dle potřeb klientů a lokalitě jejich podnikatelských aktivit.

Více informací na: http://www.bdo.cz/cs-cz/home

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688