Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
19.06.2018 07:41:09

Horko skončí, počasí přinese ve čtvrtek večer drastický pád teplot

 

Uplynulý víkend byl příjemný, ideální na výlety. Jak to bude vypadat v novém týdnu? Teploty nejprve svižně porostou dále nahoru. Ve čtvrtek večer je ale na modelech vcelku silná studená fronta od severozápadu, která srazí teploty až o 15°C! Zejména Polabí totiž prolomí například ve středu přechodně 30°C a pád teplot na polovinu moc příjemný pro lidské tělo nebude. Studený vpád se narodí až v jižním Grónsku a přes Island nečekaně rychle vrazí do střední Evropy. Vývoj budeme sledovat a nové články vás budou informovat. Studenou frontu doprovodí silné nárazy větru a bouřky.

Nejprve ale k horkému průběhu první poloviny týdne. V úterý bude skoro jasno, polojasno, přechodně až oblačno. Srážky žádné nebo výjimečná přeháňka. Teploty 24 až 28°C. Ve středu bude skoro jasno, polojasno. Teploty povyskočí na 26 až 30°C. V Polabí není vyloučeno 32°C. Ve čtvrtek bude zpočátku polojasno, teploty budou vrcholit na 27 až 31°C. Odpoledne a večer se objeví přeháňky a bouřky na studené frontě. V pátek by pak bylo oblačno, místy ještě přeháňky, a teplota by spadla dolů někam na 16 až 20°C. Přesné časové určení, kdy fronta přijde a jak bude silná, bude potřeba upřesnit.

Následující víkend by tak mohl být citelně chladnější než ty předchozí. Na území republiky se nyní zhoršuje situace se suchem a vysoké teploty v tomto týdnu před frontou stav ještě výrazně zhorší. Podle nové pondělní mapy projektu Intersucho.cz se nejhorší stav panuje východně od Pardubic. Suché je nadále východní Ostravsko a ideálně na tom není ani Hornomoravský úval s okolím a Královéhradecko. Suchých míst nyní svižně přibude. Nejvíce zavlažené jsou celé západní Čechy, část Vysočiny mezi Jihlavou a Třebíčí, Beskydy a Jeseníky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty